#bursapescurt: Știrile business ale zilei 10 decembrie 2020

publicat in 10/12/2020 16:07

Companii discutate: CEON, TGN, IMP, 2P, PBK, PREB, SCD, NRF, FP, LHA, IARV, BNET, SOCP, PTR, EL, TRP, ALR, LIH

1 aprecieri nete


  • CEON (CEMACON SA) in calitate de creditor al filialei sale, Cemacon Real Estate S.R.L., a anuntat prelungirea unui contract de imprumut in valoare de 3.03 mil. EUR la cursul BCR in ziua platii, pana la 31 decembrie 2021. Dobanda anuala aferenta imprumutului este compusa din ROBOR6M + 2.25 p.p. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul Concurentei a sanctionat cu 34.2 mil. RON compania TGN (S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.), echivalentul a 1.85% din cifra de afaceri a acesteia, pentru denaturarea procesului competitiv in cadrul a opt proceduri de achizitie publica organizate in 2011. In alte stiri, ANRE a analizat planul de investitii al Transgaz pentru anul 2021, in valoare de 838 mil. RON: fondurile proprii ale operatorului sunt de 624.13 mil. RON, pe cand fondurile nerambursabile insumeaza 214.5 mil. RON. Din valoarea totala a planului, 596.2 mil. RON reprezinta valoarea lucrarii “Dezvoltari ale sistemului national de transport in zona de nord-est a Romaniei”, in timp ce restul de 242.2 mil. RON reprezinta lucrari de dezvoltare pe teritoriul national al sistemului national de transport. (Surse: ZF.ro, Economica.net)
  • Dezvoltatorul si contractorul imobiliar, IMP (IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A.) a anuntat vanzarea aproape integrala a locuintelor din primele trei faze de dezvoltare finalizate in Greenfield Baneasa Residence. Astfel, gradul de contractare al locuintelor ridicate pana acum in ansamblul rezidential se apropie de 100% (98.7%). La 30 noiembrie 2020, Impact avea un stoc de 60 apartamente aferente celei de-a treia faze de dezvoltare a proiectului Greenfield Baneasa Residence, din care 27 erau deja pre-contractate si rezervate. In alte stiri, Consiliul de Administratie al Impact a aprobat documentul de prezentare a emisiunii de obligatiuni cu simbolul IMP26E, a caror rascumparare anticipata se va putea face incepand cu al doilea an al duratei de viata a obligatiunilor, la pretul de rascumparare de 102.5%. (Sursa: comunicate companie)
  • In prima sedinta de tranzactionare de la BVB, investitorii au stabilit pretul actiunilor 2P (2PERFORMANT NETWORK SA) la 29 RON/actiune, cu 7.4% mai mult decat pretul de deschidere, respectiv o capitalizare de 30.6 mil. RON. Tranzactiile cu actiuni 2P s-au ridicat la 3 mil. RON. (Sursa: ZF.ro)
  • Compania Facebook Inc ar putea fi obligata sa vanda WhatsApp si Instagram dupa ce Comisia federala pentru Comert din SUA si majoritatea statelor au intentat procese impotriva Facebook, acuzand compania ca ar utiliza o strategie de tip “cumpara sau ingroapa” pentru a achizitiona competitori. (Sursa: Reuters.com)
  • General Electric a fost de acord sa plateasca o penalitate de 200 mil. USD, fiind acuzata ca a indus in eroare investitorii in legatura cu modul in care inregistra venituri in cadrul operatiunilor de energie si asigurari, conform declaratiilor autoritatilor de reglementare din SUA (SEC). Un reprezentant GE a declarat ca prin plata penalitatii s-a incheiat investigatia derulata de SEC. (Sursa: Reuters.com)
  • Sony Corp va achizitiona Crunchyrol, companie din domeniul animatiei si parte a grupului AT&T, pentru suma de 1.175 mld. USD. Prin acest acord, Sony va avea acces la cei 3 milioane de utilizatori platitori ai Crunchyroll din peste 200 de tari. (Sursa: Reuters.com)
  • PBK (PATRIA BANK S.A.) a comunicat ca ASF a aprobat prospectul intocmit in vederea admiterii la tranzactionare pe piata reglementata a BVB a obligatiunilor cu simbol PBK28E, cu urmatoarele caracteristici: valoare nominala de 500 EUR/obligatiune, un numar de obligatiuni de 16,374, maturitate la 8 ani si o dobanda de 6.5%. (Sursa: comunicat banca)
  • Actionarul semnificativ GES – Green Energy Specialists S.R.L. solicita convocarea AGOA a PREB (PREBET SA AIUD) in vederea alegerii membrilor Consiliului de Administratie al Societatii, pentru un mandat de 4 ani. (Sursa: comunicat companie)
  • SIF2 (EVERGENT INVESTMENTS S.A.) a emis un comunicat prin care prezinta stadiul programului de rascumparare de actiuni proprii. Astfel, in perioada 12.10.2020-04.12.2020, SIF2 a rascumparat 2 mil. actiuni proprii, la un pret mediu de 1.2035 RON/actiune, echivalentul a 0.2021% din capitalul social al SIF2. In plus, comunicatul cuprinde coordonatele programului de rascumparare in cea de-a doua etapa, desfasurata intre 09.12.2020-26.02.2021, in care SIF2 urmareste rascumpararea a 4 mil. actiuni proprii, volumul zilnic fiind stabilit pe baza volumului zilnic mediu tranzactionat in cursul lunii noiembrie 2020. (Sursa: comunicat SIF)
  • Tesla a anuntat ca isi va majora capitalul social cu aprox. 5 mld. USD, fiind a doua operatiune de acest tip din ultimele trei luni. Un consortiu bancar care include Goldman Sachs, Citigroup Global Markets si Morgan Stanley va realiza operatiunea, fara a prezina o data clara de desfasurare a opratiunii. Luni, actiunile Tesla au atins o valoare maxima record, conducand capitalizarea de piata a Tesla la peste 600 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • Apple Inc a lansat noile casti wireless over-ear AirPods Max, la un pret de 549 USD, depasind pretul mai multor device-uri populare. De asemenea, compania a anuntat ca noul model de AirPods va putea fi livrat de martea viitoare. (Sursa: Reuters.com)
  • Amazon.com Inc ia in considerare investitia a 100 mil. USD in lantul de farmacii din India, Apollo Pharmacy, conform publicatiei the Economic Time, urmand ca, prin aceasta decizie, Amazon sa concureze cu Reliance Industries Ltd si Tata Group. In prezent, Amazon livreaza deja medicamente in India. In alte stiri, BMW a dezvoltat impreuna cu Amazon un centru de date, urmand ca pana la 5,000 de angajati BMW sa fie instruiti sa utilizeaze tehnologia AWS. (Sursa: Reuters.com)
  • De astazi, modelul Mirai, bazat pe celule de combustibil cu hidrogen, produs de Toyota Motor Corp, este disponbil pentru cumparare, oferind o autonomie cu 30% mai mare. Noul model va avea un pret de 5 mil. yeni (aprox. 48,000 USD) dupa subventii, avand un pret similar cu modelul anterior. (Sursa: Reuters.com)
  • SCD (ZENTIVA S.A.) a demarat productia de dezinfectanti pentru maini, ca urmare a autorizarii produselor sale in categoria biocide, din partea Ministerului Sanatatii. Produsul este disponibil in farmacii sub forma de solutie in concentratie de 75% alcool, in recipiente de 100 ml. (Sursa: Economica.net)
  • Socep a anuntat ca va plati dividendele aferente exercitiului financiar 2019 incepand cu data de 10 decembrie 2020. Dividendele sunt in suma bruta de 4.5 mil. RON, iar dividendul brut/actiune este de 0.0129 RON. Raportat la ultimul pret de inchidere, randamentul dividendului este de 2.64%. (Sursa: FinancialIntelligence.ro)
  • NRF (NOROFERT) a depus o propunere de proiect pentru accesarea de fonduri europene, in scopul construirii unui Centru Integrat de Biotehnologie si Stiinta Solului. Finantarea UE se incadreaza in programul POR 2014-2020, iar valoarea proiectului este de 12.74 mil. RON fara TVA. Componenta de cofinantare a proiectului, daca va primi aprobare, este de 30%. (Sursa: comunicat companie)
  • Hyundai Motor Co urmeaza sa cheme pentru service un numar de 50,864 vehicule Kona si Nexo in Coreea de Sud, din cauza unei probleme la nivelul sistemelor de franare electrice, conform declaratiilor ministrului de transport. Vehiculele afectate sunt aprox. 40,000 de modele electrice si hibride Kona produse intre luna mai 2019 si noiembrie 2020 si 10,138 de SUV-uri Nexo produse in perioada ianuarie 2018—noiembrie 2020. (Sursa: Reuters.com)
  • Uber Technologies Inc a anuntat ca urmeaza sa vanda divizia specializata pe condusul autonom, Uber Advanced Technologies Group (ATG), catre start-upul Aurora. Conform surselor Reuters, acordul este evaluat la 4 mld. USD si reprezinta o scadere fata de evaluarea de anul trecut, de 7.25 mld. USD, obtinuta in urma unei runde de finantare. De asemenea, Uber ar urma sa investeasca 400 mil. USD in Aurora, echivalentul unei detineri de aprox. 26%, evaluand start-upul la 10 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • Linia aeriana din Brazilia, Gol Linhas Aereas Inteligentes SA, urmeaza sa reia zborurile comerciale cu aeronavele model 737 MAX, produse de Boeing, de pe 9 decembrie, pe rutele interne. Compania aeriana se asteapta ca toate cele 7 aeronave 737 MAX, din flota curenta, sa fie aprobate pentru zbor pana la sfarsitul lunii decembrie. (Sursa: Reuters.com)
  • Goldman Sachs Group Inc a semnat un acord prin care urmareste achizitionarea detinerilor partenerului chinez in cadrul societatii mixte Goldman Sachs Gao Hua (GSGH), GS crescand astfel de la o detinere de 51% la 100%. (Sursa: Reuters.com)
  • In cadrul AGA SIF3 (TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A.) din 4 decembrie 2020, actionarii au aprobat alegerea Consiliului de Supraveghere al societatii, format din 5 membri, pentru un mandat de 5 ani, cu incepere de la data autorizarii ASF a componentei acestuia. Consiliul de Supraveghere este format din domnii Prodan Paul-George, Abrudan Patritiu, Nicoara Marius-Petre, Fratila Constantin si Momanu Radu. Printre altele, in AGEA s-a aprobat derularea unui program de rascumparare a propriilor actiuni, in numar maxim de 10,443,797 actiuni cu valoare nominala de 0.1 RON/actiune, reprezentand maxim 0.48296% din capitalul social, la un pret cuprins in intervalul dintre pretul de piata de la data achizitionarii si pana la maxim 0.46 RON/actiune. (Sursa: comunicat SIF)
  • Consiliul de Administratie al SIF5 (INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A.) l-a desemnat in functia de presedinte pe dl. Cioaca Sorin-Iulian, in timp ce dl. Trifu Mihai a fost desemnat in calitate de vicepresedinte al Consiliului de Administratie. Ceilalti doi membri ai C.A. SIF5, domnii Andrici Adrian si Matei Codrin au fost investiti in functiile de membri ai Comitetului de Nominalizare si Remunerare din cadrul C.A. al SIF5. (Sursa: comunicat SIF)
  • La 30 noiembrie 2020, din actionariatul FP (FONDUL PROPRIETATEA) au facut parte actionari institutionali romani (31.78% din capitalul social subscris), The Bank of New York Mellon (21.73% din c.s. subscris), persoane fizice romane (17.78% din c.s. subscris), actionari institutionali straini (11.81% din c.s. subscris), Ministerul Finantelor Publice (5.14% din c.s. subscris), actiuni proprii (8.78% din c.s. subscris), respectiv persoane fizice nerezidente (2.98% din c.s. subscris). (Sursa: comunicat Fond)
  • Pana la sfarsitul anului, LHA (DEUTSCHE LUFTHANSA A.G.) va disponibiliza 29,000 de angajati, urmand ca in anul 2021 sa mai reduca cu inca 10,000 de locuri de munca personalul din Germania. Conform surselor publicatiei Bild am Sonntag, pe langa disponibilizarea a 20,000 de angajati din afara Germaniei, LHA urmeaza sa vanda divizia de catering LSG, ce angajeaza 7,500 de oameni, ajungand la un numar total de 109,000 de angajati. (Sursa: Reuters.com)
  • CEO-ul producatorului auto Volkswagen, Herbert Diess, a declarat pentru o publicatie germana ca se asteapta ca vehiculele autonome sa fie pregatite pentru vanzare in perioada 2025—2030. De asemenea, acesta a mai declarat ca s-au inregistrat imbunatatiri ale performantei cipurilor utilizate, in timp ce dezvoltarile din inteligenta artificiala ajuta la accelerarea procesului. (Sursa: Reuters.com)
  • Un reprezentant al Ford Motor Co a anuntat vineri ca lansarea noului SUV Bronco va fi amanata pana in vara anului viitor, datorita unor probleme legate de coronavirus intampinate de furnizorii sai. Producatorul auto estima ca va lansa noile modele in primavara anului 2021. Clientii nu vor putea comanda de pe 7 decembrie noile modele, ci vor trebui sa astepte pana la jumatatea lunii ianuarie. (Sursa: Reuters.com)
  • O agentie federala din SUA nu a gasit nicio neconcordanta privind imprumutul guvernamental de 765 mil. USD obtinut de Eastman Kodak Co, conform publicatiei Wall Street Journal, in timp ce primirea fondurilor a fost amanata. Inspectorul general al Agentiei de dezvoltare financiara internationala din SUA (DFC), care administreaza imprumutul, nu a identificat niciun conflict de interese in planurile companiei. (Sursa: Reuters.com)
  • Dupa primele noua luni ale acestui an, IARV (IAR SA BRASOV) a raportat un profit net de 15 mil. RON, cu 69.71% mai mic decat cel aferent aceleiasi perioade din anul anterior. Cifra de afaceri realizata la 9M 2020 a fost in suma de 214.23 mil. RON, in scadere cu 27.92% sub nivelul cifrei de afaceri realizate in aceeasi perioada a anului anterior. Profitul din exploatare, inainte de deducerea cheltuielilor cu amortizarea si deprecierea a fost in suma de 23.84 mil. RON, scazand cu 55.21% sub nivelul aceluiasi indicator, raportat la 30 septembrie 2019. (Sursa: raport companie) LIFE IS HARD S.A. (LIH) Pret curent 8.25 (+3.77%) MCap 0.02 mld P/E 23.39 P/BV 5.79 P/S 4.13 Life is Hard a comunicat prelungirea unei linii de credit contractate la Alpha Bank, in valoare de 445 mii RON, noua scadenta fiind stabilita la 2 decembrie 2021. (Sursa: comunicat companie) ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) Pret curent 0.42 (14.84%) MCap 0.12 mld P/E 21.97 P/BV 0.83 P/S 2.15
  • DocuSign a raportat peste asteptari in T3 2020. Compania a inregistrat un rezultat per actiune (US.GAAP) de -0.31 USD, depasind cu 0.01 USD asteptarile. Veniturile trimestriale de 382.92 mil. USD, in crestere cu 53.5% fata de T3 2019, au fost cu 21.59 mil. USD peste asteptari. Veniturile din abonamente, de 366.6 mil. USD, au crescut cu 54% fata de T3 2019. La nivel anual, DocuSign estimeaza venituri de 1.426 - 1.43 mld. USD si vanzari din abonamente de 1.355 - 1.358 mld. USD. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Pfizer estimeaza ca va livra doar jumatate din dozele de vaccin COVID-19 anul acesta, din cauza constrangerilor logistice privind stocarea dozelor la o temperatura foarte scazuta. La nivel global, Pfizer anticipeaza ca va livra doar 50 de milioane de doze pana la finalul anului 2020, insa peste 1 miliard de doze in 2021. Livrarile vor fi facute din centrele de distriburie din Michigan si Belgia. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • BNET (BITTNET SYSTEMS SA) a anuntat ca societatea Dendrio Solutions, parte a grupului, a contractat o facilitate de credit de la ProCredit Bank, in valoare de 5 mil. RON, in scopul finantarii activitatii curente si a capitalului de lucru. Facilitatea are o maturitate de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii. Dobanda este ROBOR3M + 3%/an, iar mixul de garantii aferent facilitatii de credit este compus dintr- un depozit cash collateral si o garantie financiara. (Sursa: comunicat companie)
  • SOCP (SOCEP S.A.) a emis un comunicat prin intermediul caruia a corectat valoarea bruta a dividendului aprobat in cadrul AGOA din 28 octombrie 2020. Astfel, valoarea bruta a dividendului este de 0.0129 RON/actiune si nu de 0.0127 RON/actiune. Raportat la ultimul pret de inchidere al actiunilor Socep, randamentul dividendului este de 2.6%. (Sursa: comunicat companie)
  • KJK Balkan Holding, actionar cu detineri de 10.6797% din capitalul social al PTR (ROMPETROL WELL SERVICES S.A.), a solicitat convocarea AGOA, printre punctele de pe ordinea de zi regasindu-se aprobarea retragerii tuturor sumelor in numerar ale companiei din contul de cash pooling al KMG Rompetrol S.R.L. sau din conturi similare. De asemenea, pe ordinea de zi este inscrisa aprobarea distribuirii unui dividend brut special de 0.3033 RON/actiune, prin schimbarea destinatiei celorlalte rezerve si a castigurilor reportate din profitul net al companiei, realizat in anii precedenti. Raportat la ultimul pret de inchidere, randamentul dividendului este de 83.32%. (Sursa: comunicat companie)
  • EL (SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.) a comunicat incheierea cu succes a fuziunii dintre societatile de servicii energetice din cadrul Grupului, respectiv F.I.S.E. Electrica Serv S.A. si Servicii Energetice Muntenia S.A. De la 1 decembrie 2020, serviciile energetice ale Grupului functioneaza sub F.I.S.E. Electrica Serv S.A. (Sursa: comunicat companie)
  • Amazon.com Inc. ar fi in discutii exclusive pentru a achizitiona compania de podcasturi Wondery, conform publicatiei The Wall Street Journal, evaluand compania la peste 300 mil. USD, depasind evaluarea de 100 mil. USD obtinuta in cadrul ultimei runde de finantare, din iunie 2019. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Linia aeriana Ryanair ar urma sa comande pana la 75 de aeronave Boeing 737 MAX, conform surselor Reuters, ajungand astfel la o comanda totala de 210 aeronave. Comanda de noile aeronave face parte din compensatia oferita de Boeing din cauza intarzierilor provocate de imboilizarea la sol a aeronavelor. In alte stiri, Boeing a finalizat primul zbor cu jurnalisti la bord, in anticiparea primului zbor comercial de pe 29 decembrie. (Sursa: Reuters.com)
  • Uber Technologies ar fi in discutii avansate privind vanzarea operatiunilor de taxi „aerian”, denumit „Uber Elevate”, catre compania specializata in domeniul aerospatial Joby Aviation, conform surselor publicatiei Axios. Atat Hyundai Motor Co, care a anuntat un parteneriat la inceputul anului cu Uber Elevate, cat si Uber Technologies nu au oferit raspunsuri privind stirea, cand au fost contactati de jurnalistii Reuters. (Sursa: Reuters.com)
  • Actionarii TRP (TERAPLAST SA) convocati in AGEA din 27 noiembrie 2020, au aprobat distribuirea unui dividend brut in cuantum total de 45.32 mil. RON, echivalentul a 0.0260 RON/actiune. Raportat la inchiderea de vineri, randamentul dividendului este de 6.15%. Data ex-dividend este 15 decembrie, data de inregistrare este 16 decembrie, iar data platii este 24 decembrie. (Sursa: comunicat companie)
  • ALR (ALRO S.A.) a anuntat ca filiala Vimetco Extrusion, responsabila de linia de afaceri cu produse extrudate, a devenit furnizorul unei industrii sofisticate, oferind produse cu valoare adaugata mare si foarte mare pentru construirea de heliporturi. In acest sens, Vimetco Extrusion a incheiat un parteneriat cu ABC Development Aviation, ca dezvoltator si instalator de elemente de aerodrom si infrastructura pentru dezvoltarea platformelor tip heliport fabricate in Romania. (Sursa: comunicat companie)
  • LIH (LIFE IS HARD S.A.) a anuntat prelungirea unei linii de credit overdraft in valoare de 450 mii RON, in relatia cu Raiffeisen Bank, pana la 20 decembrie 2020. (Sursa: comunicat companie) ELECTROARGES SA (ELGS) Pret curent 0.895 (+2.87%) MCap 0.06 mld P/E - P/BV 0.97 P/S 0.27 Electroarges a comunicat prelungirea mandatului d-lui Octavian Avramoiu in calitate de reprezentant permanent al Benjamins United S.R.L. in Consiliul de Administratie al Electroarges, pentru o perioada egala cu durata mandatului de administrator al Benjamins United S.R.L., pana la 20 septembrie 2021. (Sursa: comunicat companie)
  • Salesforce.com Inc a semnat un acord definitiv prin care urmeaza sa achizitioneze compania Slack Technologies Inc, acordul fiind evaluat la suma de 27.7 mld. USD, fiecare actionar Slack urmand sa primeasca 26.79 USD in cash si 0.0776 de actiuni Salesforce pentru fiecare actiune detinuta. In alte stiri, Salesforce.com a raportat peste asteptari in T3 2020, inregistrand un profit per actiune (GAAP) de 1.15 USD, depasind cu 1.11 USD asteptarile. Veniturile trimestriale, de 5.42 mld. USD, au fost in crestere cu 20.2% fata de T3 2019 si peste asteptari cu 160 mil. USD. (Sursa: Reuters.com, SeekingAlpha.com)
  • Marea Britanie este prima tara din lume care aproba administrarea in randul populatiei a vaccinului impotriva COVID-19, dezvoltat de Pfizer si BioNTech. Imunizarile s-ar putea realiza incepand cu saptamana viitoare, potrivit unei declaratii guvernamentale, prioritate avand persoanele cele mai vulnerabile. Marea Britanie a comandat 40 mil. doze, suficiente pentru a vaccina 20 mil. persoane, cu 2 doze/persoana. (Sursa: BBC.com)
  • Virgin Galactic Holdings Inc a anuntat ca noile testari vor incepe pe 11 decembrie, dupa ce luna trecuta a oprit pregatirile din cauza limitarilor privind pandemia COVID-19, impuse de autoritatile din New Mexico. Zborul va testa elemente privind cabina, stabilizatorii si controalele de zbor la lansare, facand parte din contractul castigat cu NASA, anuntat luni. (Sursa: Reuters.com)

Cuvinte cheie:


Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
1896 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

ROCA Industry - Dreapta SUS

Termenul zilei
Cont de marja

Cont de marja – Contul in care se evidentiaza fondurile banesti si/sau instrumentele financiare constituite in vederea garantarii pozitiilor deschise, precum si drepturile dobandite si obligatiile asumate.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 24/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9761 RON 0.00 %
1 USD 4.6567 RON -0.28 %
1 GBP 5.7878 RON +0.31 %
1 CHF 5.0938 RON -0.51 %
1 CAD 3.4036 RON -0.05 %
1 AUD 3.0265 RON +0.57 %
1 NOK 0.4252 RON +0.26 %


Statistici site
Total membri 1458
Activi azi 1
Membri online 1