Bursa de Valori Bucuresti sărbătorește 25 de ani de bursă modernă cu o săptămână de evenimente dedicate celor implicati în piața de capital

publicat in 15/11/2020 05:39

Companii discutate: BVB

3 aprecieri nete


  • Bursa de Valori Bucuresti (BVB), institutie fundamentala a pietei de capital, celebreaza in acest an 25 de ani de la redeschidere: pe 20 noiembrie 1995 au fost realizate primele tranzactii la BVB. De la 9 companii listate la finalul anului 1995, pe pietele BVB sunt listate in prezent peste 350 de companii romanesti, cu o capitalizare cumulata de 110 miliarde lei, sau 22,7 miliarde euro. 
  • In saptamana 16 – 20 noiembrie, de luni pana vineri, de la ora 10:00, BVB va realiza patru webinarii si o conferinta de presa la care vor participa in calitate de speakeri principalii actori din piata: investitori, emitenti, brokeri, autoritati. 
  • Calendarul preliminar al evenimentelor este disponibil in cadrul acestui comunicat. 

BVB (BURSA DE VALORI BUCURESTI SA), institutie fundamentala a pietei de capital, celebreaza in acest an 25 de ani de la redeschidere. Institutia bursei de valori a fost restabilita in anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzactii. In prima sedinta au fost realizate 45 de tranzactii, cu volum total de 905 actiuni care au apartinut unui numar de 6 companii listate. Pana la finalul anului 1995, la BVB au avut loc, in total, 5 sedinte de tranzactionare, au fost efectuate 379 de tranzactii cu un volum total de 42.761 de actiuni, in valoare totala de 250.000 de lei. La finalul anului 1995, la BVB erau listate 9 companii, cu o valoare de piata de 25,9 milioane de lei.

Un sfert de secol mai tarziu, bursa romaneasca este transformata fundamental. In prezent, la BVB sunt 352 de companii listate pe segmentul principal si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) si se tranzactioneaza zilnic, in medie, peste 42 milioane de actiuni. In acest an, pana la data de 10 noiembrie, au avut loc 217 sedinte de tranzactionare, in care au fost realizate peste 856.000 de tranzactii (n. red. toate tipurile de tranzactii de pe toate pietele administrate de BVB), cu un volum de 9,12 miliarde de unitati, cu o valoare cumulata de 14 miliarde lei, echivalentul a 2,88 miliarde euro. Capitalizarea companiilor romanesti listate pe Piata Principala a BVB a ajuns, pe 10 noiembrie 2020, la aproximativ 100 miliarde lei, sau 20 miliarde euro, iar capitalizarea companiilor listate pe SMT la aproape 10 miliarde lei, sau 2 miliarde euro. Evolutia pietei de capital din Romania a fost recunoscuta de furnizorul international de indici FTSE Russell si astfel Romania a fost inclusa pe 21 septembrie anul acesta in categoria Pietelor Emergente.

De asemenea, pe segmentul de obligatiuni sunt prezenti aproape 60 de emitenti la Bursa de Valori Bucuresti, unde sunt listate 94 de emisiuni de obligatiuni, cu o valoare nominala de 25,42 miliarde lei (5,22 miliarde euro). Din totalul emisiunilor, 17 emisiuni sunt in euro (valoare nominala de 2,38 miliarde euro) si au fost listate in ultimii patru ani.

„Suntem acum in momentul T1 al bursei,” spune Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB. „Am ajuns aici cu sprijinul si implicarea tuturor partenerilor nostri, companii listate la bursa, investitori, autoritati, companii de brokeraj si banci. Le multumim tuturor! Putem considera 2020 ca anul de referinta in care bursa romaneasca intra intr-un ciclu de transformare fundamentala, sustinut de promovarea nostra in randul Pietelor Emergente, un ciclu care va insemna in principal cresterea vizibilitatii si adaptarea la lumea digitala in care operam. Misiunea noastra este aceea de a sigura accesul companiilor romanesti la finantare, de a face legatura intre acestea si comunitatea de investitori, iar succesul nostru este esential in dezvoltarea unei economii locale puternice.”

„Ne dorim sa avem o piata de capital complet digitalizata, atat pentru companii, cat si pentru investitori,” spune Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti. „Este unul dintre dezideratele importante la care lucram constant pentru a eficientiza cat mai mult activitatea companiilor in relatia cu bursa. In plus, publicul burselor de valori se schimba: noua generatie isi doreste produse accesibile rapid in mod digital, dar si produse pentru implementarea unor strategii mai complexe de investitii. De aceea, Contrapartea Centrala este elementul fundamental care va raspunde in mod eficient acestor nevoi.”

Pentru a marca cei 25 de ani de bursa moderna, BVB va realiza in saptamana 16 – 20 noiembrie, de luni pana vineri, de la ora 10:00, o serie de evenimente. Astfel, intre 16 si 19 noiembrie vor avea loc o serie de webinarii zilnice, iar pe 20 noiembrie este programata o conferinta de presa. In cadrul acestor evenimente vor participa, in calitate de speakeri, principalii actori din piata: investitori, emitenti, brokeri, autoritati, alaturi de reprezentanti ai BVB. Discutam despre cum a evoluat piata de capital locala, unde putem fi peste urmatorii 25 de ani si ce pasi trebuie parcursi in acest sens. Evenimentele vor fi transmise live pe canalul de YouTube si Facebook al BVB.Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(33 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

Postează un răspuns
187 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Cifra de afaceri

Cifra de afaceri reprezinta cuantumul valoric al vanzarilor efectuate intr-o perioada de timp de catre o societate. Altfel spus, Cifra de afaceri cuprinde suma totala a veniturilor din operatiunile comerciale efectuate de firma, respectiv vanzarea de marfuri si produse ori prestarea de servicii intr-o perioadã de timp determinata. In cuantumul cifrei de afaceri nu se includ veniturile financiare si veniturile exceptionale. Cifra de afaceri este inregistrata la valoarea neta, dupa deducerea eventualelor discounturi, rabaturi acordate clientilor si a pierderilor probabile cu garantiile.

Cifra de afaceri este alcatuita din urmatoarele componente:

  • productia vanduta: include veniturile din vanzarea de produse finite, semifabricate, produse reziduale, executarea de lucrari, prestari de servicii, venituri si studii si cercetari, venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii, venituri din activitatile anexe. Productia vanduta este evaluata la pret de vanzare, exclusiv taxa pe valoarea adaugata
  • venituri din vanzarea marfurilor: sunt specifice intreprinderilor comerciale dar si intreprinderilor cu activitate de distributie. Vanzarile de marfuri sunt evaluate la pret de vanzare (pretul pietei), exclusiv taxa pe valoarea adaugata.

Vezi toți termeniiHolisun
Cursul BNR pentru data 14/04/2021
Moneda Curs
1 EUR 4.9226 RON +0.00 %
1 USD 4.118 RON -0.45 %
1 GBP 5.6719 RON -0.43 %
1 CHF 4.4688 RON -0.07 %
1 CAD 3.2818 RON -0.13 %
1 AUD 3.1662 RON +0.45 %
1 NOK 0.4877 RON +0.41 %


Statistici site
Total membri 894
Activi azi 2
Membri online 1