Analiza financiara pentru companiile listate sau Caștigarea bataliei inainte de a începe?

publicat in 24/12/2020 12:15

Companii discutate:

3 aprecieri nete


În acest articol, am să vă mărturisesc ca m-am inspirat de la un renumit chinez. Sun Tzu a fost un general din China, autorul lucrarii „Arta razboiului”, o importanta lucrare de strategie militara chineza. In opinia lui Sun Tzu, secretul luptei nu este doar castigarea bataliei (“Trebuie pastrat ceea ce s-a castigat; victoria nu este suficienta”). Sun Tzu ne invata ca adevaratul succes este acela de a face o victorie profitabila pentru combatant si ca trebuie evitate acele victorii costisitoare, care consuma timpul si energia, dar nu reusesc sa aduca succesul pe termen lung (construirea unui teritoriu/consolidarea unei pozitii). 

Nu voi intra în amănunte pentru că trebuie luat de mai sus doar partea care poate fi transpusă în activitatea investițională a unui investitor obișnuit. Astfel, am să vă scriu mai mult legat de analiza economico-financiară a unei companii listate. Acum, trecem la partea de indicatori, unde menționăm următorii:

- lichiditatea curentă: active circulante (curente)/datorii curente - indicator standard pentru măsurarea lichidității și reflectă măsura în care activele curente oferă garanția acoperirii datoriilor curente din activele curente. Valoare minimă este 1,00 - sub acest nivel entitatea economică se află în pericol de incapacitate de plată și valoare maximă de 2,00 - peste această valoare se consideră că nu sunt corespunzătoare activele curente,

-lichiditatea imediată: active circulante-stocuri/datorii curente - exprimă capacitatea companiei listate de a-și achita obligațiile pe termen scurt din activele curente mai puțin stocurile care sunt considerate ca fiind cele mai puțin lichide din activele curente. Valoarea minimă este 0,65 - sub acest nivel entitatea economică se află în incapacitate de plată și valoarea maximă de 1,00 - peste această valoare se consideră că nu sunt corespunzătoare activele curente, 

Indicatorul gradului de îndatorare: capital împrumutat / capital angajat x 100, reprezintă o pondere a obligațiilor de plată lunare totale ale unei persoane, raportate la venitul net pe care aceasta îl încasează în fiecare lună.

Indicatorul privind acoperirea dobânzilor: profit înaintea dobânzii și a impozitului pe profit (ebitda - amortizări imobilizări )/Cheltuieli cu dobânda . Rata acoperire a dobânzii reflectă măsura în care compania listată obține suficient profit pentru a susține dobânzile aferente împrumuturilor și, de asemenea, atrage atenția acționarilor cu privire la faptul cum este profitul și dacă este la un nivel suficient de ridicat pentru ca, în urma înregistrării dobânzii și plății ei lunare, să mai rămână și companiei o parte destul de îndestulătoare (nu muncesc doar pentru a achita un credit - frustrare, nervi și deprimare) care poate fi distribuită sub formă de dividende. Nivel recomandat este minim 3.

Indicatori de activitate:

Viteza de rotație a stocurilor: Cifra de afaceri /Stocul mediu - arata rapiditatea cu care stocurile trec prin toate stadiile activitatii pana se reintorc sub forma baneasca initiala. Cu cat viteza de rotatie a lor este mai mare, cu atat eficienta utilizarii lor este mai buna, avand drept efect eliberarea de resurse financiare. Tot aici, viteaza de rotatie a stocului este un parametru care trebuie folosind in corelatie cu lead-time-ul pentru a putea face optimizari de stoc, altfel este irelevant, e doar un numar. De exemplu: daca ai lead time (lead time este timpul care trece de cand dai comanda la furnior pana cand ai produsul gata de vanzare in depozit) de 5 zile si stocul in zile (calculat cu formulele de mai sus, sau se mai poate folosi formula nrzilestoc=stoc(buc)/valoare medie zilnica de vanzare(buc)) de 20 zile e rau pentru ca esti suprastocat. Mai mult, acest indicator nu arată cele mai vandabile produse, ci cele mai lichide stocuri. Un produs care are  vânzări foarte bune, dar un stoc foarte mare poate avea o viteză de rotație mai mică decât un produs care se vinde mai rar, dar are un stoc redus. 

Viteza de rotație a datoriilor furnizori: Sold mediu furnizori/Cifra de afaceri x 365 exprimă numărul de zile de creditare pe cre entitatea îl obține de la furnizorii săi. 

Viteza de rotație a activelor imobilizate: Valoare totala active imobilizate/ Cifra de afaceri  evalueaza eficacitatea managementului activelor imobilizate prin examinarea valorii cifrei de afaceri generate de o anumita cantitate de active imobilizate. De regulă, exprimă numărul de rotații efectuate de activele imobilizate pentru obținerea cifrei de afaceri. 

Viteza de rotație a activelor totale: evaluează eficiența managementului activelor totale prin examinarea valorii cifrei de afaceri generate de activele entității.

Indicatori de profitabilitate:

Rentabilitatea capitalului angajat: Profit înaintea plății dobânzii și impozit pe profit/ Capital angajat  reprezintă profitul pe care îl obține entitatea din banii investiți.

Rata profit net/brut: Profit net/brut împărțit la Cifra de afaceri (Rd. 01 din F20 - formular bilanț) x 100. o scădere a procentului poate scoate în evidență faptul că societatea listată nu este capabilă să își controleze costurile de producție sau să obțină un preț optim de vânzare. 

Rata rentabilității exploatării: profit din exploatare/cifra de afaceri x 100. Atunci când profitabilitatea este mai mică decât rata dobânzii de bază pe termen lung, conducerea/managementul entității ar trebui să analizeze situația în sensul orientării activelor într-o altă direcție de utilizare sau chiar să procedeze la lichidarea entității economice sau altă procedură de reorganizare, în cazul în care profitabilitatea nu poate fi îmbunătățită. 

Cheltuieli totale la 1.000 lei venituri totale: cheltuieli totale/ venituri totale x 1000. Aici, nu am gasit o definiție adecvată, dar sigur că valoarea de 0,3 este de preferat în dauna unui 0,6, sau 0,8.

În final, nu sunt fan al jocului de poker, dar informațiile menționate mai sus ar reprezenta pentru o persoană fidelă acestui joc faptul că, deja, știe cu certitudine ce cărți are adversarul său. Astfel, poate să își joace ”mâna” eficient, deși are posibilitatea să blufeze. În activitatea investițională presupune că știi deja care acțiuni au creșteri peste media de creștere a pieței, in general, și poți miza pe achiziția lor. În acel moment, piața este într-o somnolență totală. 

 

Informații preluate și de pe site-urile de mai jos. 

http://logistic-specialist.rohttp://rci.com.ro/formulare/indicatori%20bilant%2031.12.pdfhttps://virtualboard.ro/principiile-strategice-sun-tzu-supravietuirea-afacerii/



Investitor din 6 , Bucuresti

"Mitul speculatorului prezentare BVB la evenimentul Forumul Investitorilor Individuali din data de 18 martie 2017. Facebook: Mircea Teodor Linkedin : Mircea Secara - Materiale si prezentari la rubrica ~Investitor tip speculator~ experienta proprie Youtube : mircea 582 - cursuri online de analiza tehnica free prezentate de Clive Lambert MSTA, Prezentari video Anton Kreil Expader Strategy si Cartea Risk and Money Management de Arlt Wieland (recomand 100%)"

(9 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
964 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

ROCA Industry - Dreapta SUS

Termenul zilei
Valoare nominala

Valoare nominala – In cazul unei actiuni, este valoarea stabilita prin statut de catre institutia emitenta; aceasta este diferita de valoarea de piata a actiunii respective care inregistreaza fluctuatii periodice. Valoarea unitara a activului net (VUAN) – Valoarea unitara a activului net al unui OPCVM tranzactionabil publicata de B.V.B., in baza informatiilor furnizate de catre Emitent sau alta entitate responsabila.

Vezi toți termenii



XTB - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 19/04/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9764 RON +0.00 %
1 USD 4.6687 RON +0.13 %
1 GBP 5.8125 RON -0.06 %
1 CHF 5.1404 RON +0.22 %
1 CAD 3.3943 RON +0.14 %
1 AUD 2.9982 RON -0.20 %
1 NOK 0.4231 RON -0.09 %


Statistici site
Total membri 1456
Activi azi 0
Membri online 0