Analiza Arobs Transilvania - 04.12.2021

publicat in 04/12/2021 19:23

Companii discutate:

2 aprecieri nete


In ultimele doua luni presa financiara a scris mai multe articole despre o noua listare ce va avea loc la Bursa de Valor Bucuresti si anume AROBS Transilvania. Capitalizarea companiei a atras atentia multor investitori deoarece a fost cel mai mare plasament privat de pe piata AeRO, asa cum am mentionat si in titlu, firma reusind sa atraga 75 de milioane de lei de la investitori prin vanzarea unui pachet de 54.7 milioane de actiuni (12% din capitalul social). Interesul pentru aceasta companie s-a vazut inca de la plasament, subscrierea fiind de 209 milioane de lei, adica de 2.82 ori mai mult decat oferta. Cand am auzit ca urmeaza sa se listeze, am inceput si eu sa o studiez, iar dupa publicarea de ieri a memorandumului m-am gandit sa imi exprim aici parerea cu privire la Arobs. Primul lucru care mi-a atras atentia a fost diversitatea produselor si serviciilor pe care le ofera, printre care se numara Internet of Things, software pentru business si industria automotive, trei sectoare importante ale tehnologiei care se vor dezvolta semnificativ in viitor. Intr-adevar, atunci cand o companie are mai multe produse pe piata exista riscul de a nu reusi sa tina pasul cu dezvoltarea tuturor ceea ce ar duce la o scadere a vanzarilor, insa Arobs a dovedit pana in prezent ca acest factor nu reprezinta o problema pentru ei dat fiind faptul ca cifra de afaceri a crescut permanent in ultimii 16 ani.

Un alt aspect important al companiei este diversitatea clientilor si a grupului. Firma are peste 8000 de clienti in 14 tari, iar grupul Arobs cuprinde 10 companii situate in diferite parti ale Europei. Trebuie mentionat faptul ca serviciile si produsele din sectiunea de automotive se bazeaza in special pe masinile electrice (sisteme de infotainment, motoare hibrid/electrice, incarcatoare wireless), acestea avand sansa sa creasca cel mai mult in urmatorii ani si sa ocupe o pondere din ce in ce mai mare din veniturile firmei datorita industriei de vehicule electrice care se dezvolta in continuu. Deasemenea, fundamentele companiei sunt foarte solide si le arata investitorilor ca societatea (care desi a ajuns la maturitate comparativ cu alte companii din sectorul IT) inca se dezvolta masiv pe toate planurile si aduna clienti noi. Din 2005 pana in 2020 cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 30% pe an, in timp ce rata de crestere a profitului s-a ridicat la 29% pe an. Avand in vedere ca Arobs Transilvania activeaza in domeniul IT, cred ca inca mai este destul loc de crestere, lucru pe care l-au aratat si ei in memorandumul publicat ieri. La nivel consolidat (de grup), compania si-a facut niste proiectii indraznete, preconizand venituri operationale de 350 de milioane de lei si profit de 99 de milioande de lei in 2025. 

Este clar ca odata ce o firma ajunge la un anumit nivel, puterea de dezvoltare scade, iar ratele de crestere devin mai mici, insa Arobs va continua sa isi creasca vanzarile cu 16.2% pe an si profitul cu 24.2% pe an conform memorandumului, ceea ce in opinia mea este foarte bine daca luam in calcul dimensiunea actuala a firmei. Un alt avantaj al acestei societati este evaluarea relativ mica cu care a venit in plasamentul privat, adica 1.357 lei pe actiune. Acest pret reflecta un multiplu PER de 14.9 pentru anul 2021 si 10.8 pentru anul 2022 in cazul in care compania atinge profitul bugetat. Prin comparatie cu unii din principalii competitori, PER-ul Arobs este semnificativ mai mic, lucru care o face si mai atractiva pentru investitori.

Companie

Simbol bursier

PER

Endava Plc

DAVA

105.28

Accenture Plc

ACN

39.48

Bosch Limited

BOSCHLTD

37.44

(date preluate de pe Yahoo Finance)

In concluzie, voi continua sa urmaresc Arobs Transilvania si cel mai probabil voi deschide o pozitie pe ea avand in vedere faptul ca aceasta firma se afla intr-un trend puternic ascendent din punct de vedere fundamental, iar aceasta crestere cred ca va continua in viitor deorece este sustinuta de niste clienti si cifre solide din anii precedenti, dar si de posibilitatile de crestere pe care le au pentru anii urmatori datorita industriei de IT si EV care se afla in continua dezvoltare.

 


Cuvinte cheie: it, arobs transilvania, arobs, automotive, bvb, ev


Investitor din Slobozia , Ialomita

""

(3 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
775 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

InvestClub side page banner 3

Termenul zilei
Clasa de valori mobiliare

Clasa de valori mobiliare Totalitatea valorilor mobiliare de acelasi tip (actiuni, obligatiuni, titluri de stat etc.), care au aceleasi clauze si caracteristici (valoare nominala, drept de vot, drept de plata a dividendelor si drepturi de preemtiune – pentru actiuni – si valoare nominala, pret, dobanda, durata/scadenta, conditii de rascumparare, plan de rambursare, drepturi de conversiune – pentru obligatiuni).

Vezi toți termenii



Holisun
Cursul BNR pentru data 29/03/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9695 RON -0.07 %
1 USD 4.6078 RON -0.02 %
1 GBP 5.8126 RON -0.07 %
1 CHF 5.1124 RON +0.41 %
1 CAD 3.4003 RON +0.32 %
1 AUD 3.0018 RON +0.31 %
1 NOK 0.4239 RON -0.38 %


Statistici site
Total membri 1453
Activi azi 1
Membri online 0