Volumul IPO la nivel global a scăzut în primul trimestru 2016, emitenţii aşteptând îmbunătăţirea condiţiilor de piaţă

IPO 2016

– Activitatea IPO la nivel global a scăzut cu 39% în volum şi cu 70% ca valoare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015

– În prezent, companiile dezvoltă strategii plurivalente, complexe, pe măsură ce explorează și alte opțiuni sau aşteaptă revenirea încrederii

– Dimensiunile tranzacţiilor se micşorează în condiţii de piaţă volatile

Activitatea de listări publice iniţiale de la nivel global (IPO) a scăzut semnificativ în primul trimestru al anului 2016, cu un total de 167 de oferte publice care au atras 12,1 miliarde de USD, marcând cel mai scăzut nivel trimestrial înregistrat din 2009, cu o scădere de 39% a volumului şi de 70% a capitalului total atras, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului trimestrial EY Global IPO Trends: 2016 1Q.

Temerile legate de perspectivele de creștere ale economiei globale, creşterea volatilităţii pieţelor, prăbuşirea preţului petrolului şi turbulenţele curente de pe pieţele de capital au contribuit la acest debut lent al anului 2016.

Este de remarcat activitatea slabă din cele două Americi, din Asia – Pacific şi EMIEA, total diferită faţă de trimestrele trecute, când slăbiciunile înregistrate de unele pieţe au fost compensate de performanţele mai bune ale altor regiuni geografice.

Volatilitatea conduce la adoptarea unei strategii complexe din partea companiilor şi la o abordare de tipul “aşteptăm să vedem ce se întâmplă”

Cu oferte publice iniţiale foarte sensibile la volatilitatea pieţelor şi un sentiment economic general negativ, primul trimestru 2016 a fost caracterizat de o atitudine de expectativă şi de analiză a zonelor de business conexe, cu emitenţi care aşteaptă îmbunătăţirea condiţiilor de piață sau caută alternative la IPO, cum ar fi fuziunile şi achiziţiile, zonă care, deşi e departe de performanţele fantastice din 2015, pare a fi în formă mai bună decât cea a IPO, cu un declin mai puţin abrupt al activității.

Această abordare “aşteptăm să vedem ce se întâmplă” este evidenţiată de prăbuşirea, la nivel global, a ponderii ofertelor publice iniţiale susţinute de fondurile private de capital şi de fondurile cu capital de risc (în scădere cu 80% în perioada T1 2015-T1 2016 după numărul de tranzacţii). De asemenea, listările din tehnologie au scăzut faţă de T1 2015 (cu un procent global de 24% în T1 2016), în vreme ce în Statele Unite nu a existat nicio listare publică în acest sector în primul trimestru, firmele de tehnologie şi investitorii în pre-listări aşteptând o dată ulterioară pentru a-şi da seama de valoarea companiei în care se fac investiţiile de capital. În plus, scăderea de 70% a capitalului atras la nivel global în T1 2016 arată că dimensiunile tranzacţiilor sunt mai mici (dimensiunea medie a tranzacţiilor pe principalele pieţe globale e mai mică cu 30% faţă de anul trecut), iar companiile au vândut un număr mai mic de acțiuni, în speranța unei oferte mai bune atunci când condiţiile de piaţă se vor îmbunătăţi.

Comentând pe tema pieţei globale a IPO-urilor, Dr. Martin Steinbach, EY EMEIA IPO Leader, spune: “În timp ce activitatea IPO de la nivel global a avut parte de un start extrem de lent, fuziunile şi achiziţiile sunt mult mai active, iar capitalul privat pare să aibă un an aglomerat în faţă, oferind alternative care se aliniază strategiilor țintite pe mai multe domenii ale companiilor interesate. Probabil că nu a existat niciodată o perioadă mai interesantă sau mai provocatoare pentru a genera valoare.

În climatul actual, atât companiile pregătite pentru IPO, cât şi investitorii potenţiali caută, de fapt, un refugiu în faţa vremurilor economice sumbre şi volatile, aşteptând o îmbunătăţire a perspectivelor. Acest fapt explică de ce au existat mai multe oferte amânate în primul trimestru al acestui an faţă de primul trimestru al anului trecut, de ce au scăzut dimensiunile tranzacţiilor şi de ce sponsorii financiari trag de timp în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de exit, fapt care întotdeauna indică cu certitudine faptul că aceşti sponsori cred că urmează vremuri mai bune.”

Sponsorii financiari rămân un catalizator important al activităţii IPO în regiunea EMEIA

Capitalul atras a scăzut abrupt în regiunea EMEIA, cu 76% în T1 2016 (la un nivel de 4,7 miliarde USD) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce numărul de tranzacţii IPO a scăzut cu 43%, până la nivelul de 51 de tranzacţii. Comparativ cu alte regiuni, IPO-urile sprijinite de fondurile private şi cele cu capital de risc, deşi au scăzut faţă de nivelurile din 2015, rămân un motor important de activitate şi au reprezentat 33% din capitalul atras şi 10% din volumul tranzacţiilor în primul trimestru, pe măsură ce piaţa continuă să beneficieze de pe urma stimulentelor monetare lansate cu ceva vreme în urmă de Banca Centrală Europeană (ECB).

London Main Market şi AIM au fost principalele pieţe din regiune pentru ofertele publice iniţiale în T1 2016. Cele două pieţe au concentrat 47% din listările de la nivel european şi au găzduit două din cele mai mari cinci emisiuni la nivel global în 2016, ca urmare a faptului că afacerile bine evaluate, adesea sprijinite de fonduri private de capital, continuă să atragă interesul investitorilor şi să furnizeze performanţe solide post-tranzacţie.

Steinbach explică: “În pofida îmbunătăţirii fundamentelor economice, regiunea EMEIA a trecut printr-un start dificil în 2016, fiind afectată de contagiunea volatilităţii de la nivel global. În orice caz, primul trimestru este întotdeauna cel mai lent şi ne aşteptăm ca sfârşitul sezonului de raportare să aducă o precipitare a activităţii în întreaga regiune. Este, de asemenea, posibil ca incertitudinile legate de referendumul din Marea Britanie legat de rămânerea în Uniunea Europeană să afecteze activitatea IPO până în trimestrul al treilea al acestui an.”

Activitatea IPO de la nivel global se va îmbunătăţi pe măsură ce înaintăm în an 

Există motive pentru care ne putem aştepta ca trimestrele care urmează să aducă o îmbunătăţire a activităţii IPO. Din perspectivă economică, Rezervele Federale americane sunt aşteptate să îşi modereze ratele dobânzilor, în timp ce ECB a lansat noi stimuli monetari la începutul lui martie. Şi China şi-a relaxat politica monetară printr-o reducere suplimentară a ratelor, şi este de aşteptat să reacţioneze la încetinirea perspectivelor de creştere economică prin alte măsuri de sprijin. De asemenea, autorităţile chineze elaborează în prezent măsuri specifice de sprijinire a pieţei IPO, inclusiv un regim de compensare menit să prevină fraudele în cazul IPO. Este dificil de estimat care va fi viitoarea traiectorie a preţului petrolului, însă semnele recente de stabilizare, chiar niveluri mai joase înregistrate, ar trebui să alimenteze sentimentul pozitiv al investitorilor.

Deși există multe riscuri potenţiale și investitorii se confruntă cu o perspectivă incertă, zona IPO rămâne sănătoasă în mai multe regiuni geografice iar semnele de stabilizare din zona  economică şi cea politică sunt în măsură să stimuleze o creştere a activităţii în trimestrele care urmează.
Despre date
Analizele incluse în acest comunicat de presă includ toate tranzacţiile listate până la data de 11 martie, precum şi aşteptările EY legate de tranzacţiile care se vor încheia până la sfârșitul acestei luni. Datele sunt furnizate de Dealogic până la 11 martie 2016. Activitatea IPO din ianuarie 2016 până în martie 2016 (de exemplu T1 2016 – până în ziua raportării) se bazează pe ofertele publice listate până la data de 11 martie şi pe ofertele aşteptate până la sfârşitul lunii martie 2016. Datele legate de fuziuni şi achiziţii sunt furnizate de Dealogic până la data de 16 martie 2016.

Comments

comments