Suport si rezistenta

Conceptele de suport și rezistenta sunt, fără îndoială, două dintre subiectele cele mai mult discutate în analiza tehnica.

Noțiuni de bază 
În primul rand suportul se refera la acele nivele de preț care acționează ca și o podea prin prevenirea prețul unui activ de a fi împins în jos. Acest suport poate fi identificat ca și un nivel la care prețul fie a întrerupt temporar mișcarea fie a înregistrat un minim.
Rezistenta este un nivel de preț care acționează ca și un plafon și previne preturile sa depășească aceasta valoare. Acesta poate fi un preț de maxim sau un preț la care mișcarea ascendenta a fost întreruptă.

fp rez

Linii de trend 
Cum am văzut aici liniile de trend constituie și ele suporturi și rezistente.

Suporturile și rezistentele identificate sunt considerate a fi mai puternice dacă de mai multe ori prețul a fost istoric incapabil să se miște dincolo de ea. Mulți traderi vor folosi nivelul de suport și rezistenta pentru a alege prețurile strategice de intrare/ieșire, deoarece aceste zone reprezintă de multe ori prețurile care sunt cele mai influente în direcția unui activ. De cele mai multe ori traderii sunt încrezători la aceste niveluri, astfel ca volumele de tranzacționare cresc mai mult decât de obicei.

sng

Numere rotunde 
O altă caracteristică comună de suport și rezistență este că prețul unui activ poate avea dificultăți la trecerea peste un nivel de preț rotund, cum ar fi 50. Investitorii mai neexperimentați au tendința de a cumpăra / vinde active în cazul în care prețul este la un număr întreg, iar aceste preturi sunt numite preturi psihologice. Astfel cele mei multe ordine vor fi puse la preturi întregi, iar numărul mare a acestor ordine va crea un suport sau o rezistenta.  În schimb, investitorii experimentați, vor plasa ordine de cumpărare la preturi cum ar fi 50.05 și vor vinde la preturi ca și 49.95, pentru a fi siguri ca ordinele lor vor fi executate.

Rezistenta devenita suport 
În cazul în care prețul depășește o rezistenta și continua mișcarea în sus vom spune ca acest nivel a devenit suport întrucât prețul e deasupra acestui nivel.

Regula celor 2 zile 
De multe ori ma veți auzi spunând ca prețul trebuie sa închidă cel puțin doua zile peste un nivel pentru a confirma o rezistenta devenita suport. În prezent cotația Romgaz se afla la țintă de preț de 36 de lei. E un moment important deoarece în cazul în care aceasta e depășita, iar cotația se păstrează cel puțin doua zile deasupra acestei valori, putem spune ca un nou suport a fost creat. Astfel dacă aveți o poziție pe Romgaz și vreți sa mai cumpărați impulsionați de depasirea acestui prag important, cel mai bine e sa evitați cumpărarea de îndată ce acest lucru se întâmpla și sa așteptați ca piața sa confirme depășirea acestei rezistente.

sng1

Retestarea 
De multe ori când un nivel a fost depășit, în perioada următoare vom asista la o revenire a prețului la acest nivel, ca urmare a vânzărilor cauzate de atingerea preturilor țintă. În cazul în care prețul revine și nu reușește sa străpungă în jos nivelul menționat, spunem ca acea rezistenta a devenit suport, și vom asista la o noua runda de cumpărări stimulate de acest fapt.
Concluzie
Investitorii vor apela la analiza tehnica pentru a identifica preturile oportune de cumpărare sau vânzare și le vor folosi ca unelte în a identifica direcția unor active

fp rezsup

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.