Strategia occidentala. De ce sa listezi compania la bursa? Beneficii si conditii listare la bursa

New York Stock Exchange

Antreprenoriatul in Romania cunoaste o dezvolatare accelerata in ultima perioada. Ceea ce porneste de la o idee buna si bani putini, la un moment dat se confrunta cu o lipsa de lichiditati pentru a trece in a doua etapa de dezvoltare, insemnand extinderea afacerii, a plajei de produse, a expunerii, etc.

Daca la noi antreprenoriatul este in stadiul incipient (25 de ani de la revolutie), in alte tari evolutia unei companii are o traiectorie bine stabilita si slefuita de zeci, poate sute de ani de experienta.

In primul rand trebuie sa stiti ca orice antreprenor din SUA porneste in constructia unei afaceri cu speranta ca la un moment dat afacerea lui va fi listata la bursa de la New York. Acest moment este o certificare a calitatii si a nivelului de dezvoltare a business-ului si totodata o recunoastere a activitatii persoanle. In SUA aproape 80% din finantarea companiilor provine de pe bursa si doar 20% din finantare bancara.

Intrebarea e: de ce vor acestia sa se listeze la bursa?

financing

Finantare

Principalul motiv pentru care o companie se listeaza la bursa este sa atraga finantare gratuita. La polul opus se afla finantarea bancara care este purtatoare de dobanzi si care necesita garantii imobiliare. In momentul in care un antreprenor vinde pe bursa un pachet de actiuni ( ex. 15% din companie ), el beneficiaza de aceste fonduri fara sa platesca dobanzi pentru acesti bani si fara ca activele sa fie ipotecate. 

Foarte important e faptul ca atunci cand un antreprenor listeaza o companie pe bursa, pretul de listare ,de cele mai multe ori, va fi mai mare decat valoarea contabila, astfel acei 15% pe care el ii vinde pe bursa pot valora 30-50% din valoarea companiei (suprapret), doar pentru simplul fapt ca antreprenorul ia in calcul dezvoltarea in viitor a companiei si utilizarea sumelor atrase pentru a realiza acest scop.

Evaluarea afacerii

Daca ati vandut vreodata o firma, inseamna ca stiti ca de fiecare data cumparatorul porneste de la activele acesteia, din care scade datoriile si obtine o valoare. Aceasta se numeste valoarea contabila. Aproape de fiecare data, cel ce face o oferta, va oferi un pret mai mic decat aceasta valoare pentru a-si asigura o marja de risc.

Al doilea aspect la care se uita un posibil investitor este profitul operational si profitul net al companiei. El face acest lucru pentru a stabili o valoare a afacerii si mai important pentru a-si calcula perioada de amortizare a investitiei.

Urmeaza evaluarea cotei de piata, a marcii, a contractelor, a vadului comercial si a inovatiilor. Toate acestea poarta denumirea de active intangibile (nu au un caracter fizic) si care sunt cele mai greu de evaluat. Desi ele reprezinta munca antreprenorului, intotdeauna ele vor fi subevaluate si de multe ori chiar ignorate in oferta de preluare.

Cel mai important lucru in evaluarea companiei este faptul ca aceasta evaluare are un caracter unic, in functie de investitor si de cele mai multe ori nu este facuta public. Astfel, fiecare evaluare difera in functie de cei ce negociaza, este un proces greoi, costisitor si de multe ori detrimental antreprenorului, intrucat cel care cumpara are de multe ori o pozitie de superioritate si va cauta sa isi limiteze riscul printr-o subevaluare.

In cazul companiilor publice ( listate la bursa ) evaluarea se face de sute sau mii de investitori simultan, este gratuita, iar caracterul de competitivitate (intre investitori) face de multe ori ca pretul de piata a companiei sa fie unul net superior decat in cazul unei investitii private. In acest caz atat riscul cat si oportunitatea este impartita intre mai multi investitori ceea ce genereaza o valoare mult mai apropiata de realitate.

Riscul unei companii de tip inchis ( ex. SRL )

De multe ori cand un antreprenor duce lipsa de finantare, el se adreseaza unui investitor privat caruia ii ofera un procent de detinere din companie contra unei sume de bani folosita pentru dezvoltare. Insa, de putine ori antreprenorul va vrea sa piarda controlul companiei ( sa detina mai putin de 50% din companie). Totusi sa privim lucrurile din perspectiva investitorului care ar prelua 49% din firma. Cei doi au investit sume aproape egale, insa unul isi asuma un risc imens. Investitorul nu poate lua decizii in companie si nici nu are o entitate de supraveghere care sa asigure corectitudinea practicilor economice. De aceea, cei mai multi investitori vor cere ca in decurs de “x” ani, compania in care a investit sa ii restituie investitia cu un profit de “y”% sau sa devina publica, insemnand sa se listeze la bursa. In ambele cazuri investitorul va cauta sa isi asigure exitul. In toata perioada, investitorul este “captiv” intr-o societate inchisa, iar aceasta societate trebuie sa fie cu adevarat inovatoare ca sa se justifice acest risc.

In cazul in care o companie decide sa se listeze la bursa, de cele mai multe ori va gasi un investitor care va vrea sa preia 5-10% din companie, in conditiile in care aceasta se tranzactioneaza liber pe piata si nu mai exista riscul “captivitatii”. Totodata companiile publice trebuie sa se supuna unor bune practici, care asigura investitorul ca activitatea este un corecta si auditata.

Atragerea unui investitor strategic

Acest investitor poate sa fie un fond de investitii, un investitor institutional sau un investitor privat cu un portofoliu de detineri in domeniu. Intotdeauna un astfel de investitor va cauta sa investeasca in companii listate la bursa, pe care piata le-a evaluat si care au un istoric de tranzactionare.

Mai mult decat atat, e posibil ca abia dupa ce o companie se listeaza la bursa sa ajunga pe “radarul” acestor investitori. De regula, un fond de investitii are un statut de la care nu se poate abate. Daca acel statut prevede ca se pot face investitii doar in companii listate (publice), chiar daca compania este una foarte buna, ea nu poate fi accesata.

Promovare gratuita

O companiei listata la bursa este urmarita periodic de analisti si publicatiile de specialitate. De fiecare data cand o companie se listeaza,  este un prilej fantastic de promovare in toate publicatiile economice, care asigura faptul ca articolele si detaliile listarii ajung la factorii de decizie din fonduri de investitii, la brokeri, la investitorii actuali si cei potentiali. Este, zic eu, o onoare sa stii ca toti brokeri si investitorii vorbesc de compania ta, o studiaza si o promoveaza.

Reputatie

O companie listata la bursa este o companie care inspira incredere in relatiile comerciale. Cel mai important lucru este increderea partenerilor comerciali din strainatate. Faptul ca o companie e listata, si astfel certificata, sporeste si asigura o relatie buna cu eventualii parteneri.

Recompensarea managerilor

Cea mai intalnita forma de bonusare a managerilor din occident este recompensarea in actiuni sau oferirea unor optiuni de achizitie a actiunilor la preturi avantajoase. In ambele cazuri, un manager este stimulat sa obtina randamente si rezultate superioare, intrucat acest lucru se transpune in actiunle pe care urmeaza sa le primeasca sau pe care deja le detine. Bineinteles o crestere a pretului actiunilor se transpune in detinerile actionarului principal a carui avere personala, de cele mai multe ori, depinde de business-ul pe care il desfasoara.

Fidelizarea angajatilor

Poate cel mai important aspect al unui business e factorul uman. Faptul ca acestia primesc anual o bucatica din companie sub forma unor bonusuri ii face mai interesati de soarta companiei. Totodata vor cauta sa primeasca in continuare aceste participari, mai ales daca vad un potential in business-ul respectiv. Tineti cont ca la Microsoft toate secretarele erau milionare la un moment dat. Nu are sens aceasta comparatie, insa oferirea acestor bonusuri tuturor angajatilor cu siguranta creaza o relatie mai apropiata si contribuie la dezvoltarea afacerii.

Garantarea cu actiuni

In cazul emitentilor de interes, bancile ofera posibilitatea aducerii in garantie a actiunilor detinute la propria companie. Acest lucru din nou elibereaza de sarcini activele societatii in vederea obtinerii unui credit.


Firma BVB

Bursa din Romania ofera doua variante pentru cei care vor sa obtina finantare astfel.

Piata Principala, care este o piata dedicata companiilor mari, precum Romgaz, Petrom, Electrica, Banca Transilvania, etc si care este o piata unde marile fonduri de investititii, printre care fondurile de pensii, isi plaseaza banii. Un lucru poate mai putin cunoscut e faptul ca daca sunteti angajat, inseamna ca aveti o pensie obligatorie pilonul II. Aceste fonduri stranse de catre administratorii au intr-o masura destinatia BVB. Astfel daca esti angajat, indirect investesti in actiuni.

Pentru a te califica pe piata principala, valoarea capitalurilor proprii trebuie sa fie cel putin 2.000.000 de euro.

Piata AeRO, care este o piata dedicata start-up-urilor si care are ca scop atragerea de finantare pentru companiile in stadiul incipient sau ajunse la maturitate insa a caror cifra de afaceri sau capitaluri proprii nu le califica pe piata principala.

Deoarece aceasta piata este in dezvoltare, conditiile de admitere sunt extrem de permisive. Conditia este ca respectiva companie sa aiba o capitalizare anticipata de minim 250.000 de euro sau minim 30 de actionari. Capitalizarea anticipata se calculeaza prin metode de evaluare care iau in calcul veniturile viitoare, insa marea oportunitate sta in cerinta alternativa. Pentru ca o companie sa se listeze la bursa este nevoie ca aceasta sa aiba minimum 30 de actionari. Ei bine, acest lucru este usor de realizat si este o portita extrem de facila pentru a lista o companie la bursa.

Contactati unul dintre cei mai buni brokeri pentru a afla mai multe detalii completand formularul de mai jos.

[bestwebsoft_contact_form]

Comments

comments