Rolul si beneficiile Bursei de Valori in economie

Romania este o economie mare, dintr-o perspectivă europeana, asigură stabilitatea macroeconomica, este în Uniunea Europeana, dar nu are EURO ca moneda locala și are caracteristicile unei economii emergente, ceea ce înseamna o rentabilitate superioara pentru investitori.

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri declara in 2012 ca „Romania este singura tara din Europa care are un potential de crestere de circa 5% pentru un numar semnificativ de ani” si a mai afirmat ca „Romania este acum ca Polonia în urma cu 7 ani și nu are un ciclu de dezvoltare corelat cu statele mature sau cu campionii zonei, ceea ce înseamnă că este o destinatie corecta pentru investitii.” (Lucian Isar, 2012)

Din acest punct de vedere, cresterea înseamna investitii și investitiile au nevoie de finantare, una dintre problemele cu care antreprenorii romani s-au confruntat si se confrunta inca in Romania este costul mare de finantare al proiectelor si atragerea de capital.

Cele mai dese intalnite forme de finantare pentru companiile în Romania sunt instrumentele pietei monetare, din care cele mai populare sunt creditele comerciale, pe care dacă le compararam ca si dobanda si accesibilitate cu tarile UE, sunt mai scumpe  si mai greu accesibile, avand in vedere doar faptul ca dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 2% (2015 / T1), în cazul în care Banca Centrala Europeana a raportat o rata a dobanzii de referinta de doar 0,05% (2015 / T1) si asta in conditiile in care tarile dezvoltate ale zonei euro au un mediu concurential puternic dezvoltat spre comparatie cu sistemul bancar romanesc unde impactul politicilor monetare ale BNR isi fac mai greu impactul in scaderea costurilor de finantare reale pentru antreprenorii romani.

Avand in vedere ca antreprenorii romani sunt in dezavantaj atunci când vine vorba de finantare bancara comparativ cu concurentii lor europeni si situatia este preconizata sa ramana neschimbata pentru viitorul apropriat, ramane intrebarea ce alternative avem?

Acesta situatie „de facto” reprezinta o frana pentru economia romaneasca deoarece costurile de finantare inseamna mai putine investitii intr-un moment in care investitiile trebuie sa devina motorul de dezvoltare al economiei romanesti pentru anii care vor urma.

Alternativa la Piata Monetara este Piata de Capital si anume prin una dintre cele mai reprezentative companente ale sale, Bursa de Valori Bucuresti.

Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa devina unul din pilonii economiei romanesti deoarece Bursa de Valori Bucuresti reprezinta cea mai eficienta metoda de distribuire a capitalului intre diferitele sectoare ale economiei, intr-o maniera care este rapida, eficienta si la un pret just dat de participantii la piata.

Bursele de valori s-au dovedit in tarile dezvoltate ca unele dintre cele mai importante institutii de stimulare a cresterii pe termen lung.

Mai multe studii au aratat ca exista o corelatie directa intre nivelul de dezvoltare al unei Burse de Valori si nivelul de dezvoltare al tarii respective. Tarile cu o Bursa de Valori dezvoltanta tind sa aiba cresteri economice mai mari pe termen lung decat tarile cu o Bursa de Valori mai slab dezvoltata.

Un exemplu in acest sens sunt Statele Unite ale Americii, unde 71% (2012) din societatile pe actiuni se finanteaza prin mecanismele Bursei de Valori si doar 29% (2012) se finanteaza prin credite comerciale. In comparatie cu Statele Unite, doar 1% din societatile pe actiuni din Romanie se finanteaza prin mecanismele Bursei de Valori si 99% dintre ele se finanteaza prin credite comerciale. (2012)

Bursa de Valori  este raspunsul companiilor care cauta sa isi finanteze investitile dar nu stiu de unde si raspunsul investitorilor care vor sa investeasca dar nu stiu unde.

Intr-un alt mod de a spune, Bursa de Valori este locul unde intr-un cadru legal, organizat si transparent cererea intalneste oferta sau locul de intalnire dintre investitii si investitori.

Bursa de Valori se poate mandri cu o lunga istorie de existenta in economiile deschise, prima Bursa de Valori fiind deschisa in 1531 in Belgia.

De fapt in aceste zile este imposibil de imaginat o economie competitiva si dezvoltata fara o Bursa de Valori dezvoltata.

De-a lungul secolelor Bursele de Valori din intreaga lume au trebuit sa tina pasul cu dezvoltarea si diversificarea economiei, motiv pentru care Bursele de Valori din zilele noastre au devenit mult mai complexe, oferind pe langa tranzactioanarea de actiuni instrumentele mult mai sofisticate pentru investitori.

Procesul de globalizare care a avut loc în ultimele decenii au generat schimbari in cele mai dezvoltate Burse, de la influenta lor mica la nivel regional unele burse au inceput sa devina barometre economice, alte Burse au devenit barometre nu doar ale economiei tarilor de care apartin dar cele mai dezvoltate burse au evoluat intr-o etapa in care au o influenta puternica la nivel global.

Ca urmare al procesului de globabilizare, cele mai capitalizate si dezvoltate Burse din lume, cum ar fi The New York Stock Exchange are o capitalizare de 16.6 trilioane de dolari (aprilie. 2015), a devenit un barometrul al economiei mondiale.

Aceste capitalizari masive se datoreaza faptului ca cele mai dezvoltate piete de capital din lume sunt interdependente si evolutia unei burse precum The New York Stock Exchange poate avea repercusiuni asupra altor Burse avand in vedere ca Produsul Intern Brut al lumii este de 77.6 trilioane de dolari  (2014), putem vedea cum cele mai dezvoltate si capitalizate burse din lume au un „efect de domino” la nivel global.

In cazul în care Bursa de Valori din New York sufera o criza, la scurt timp celalalte burse legate de economia Statelor Unite vor incepe sa inregistreze pierderi asa cum am văzut in criza economica din 2007. Cu acest gand in minte trebuie sa intelegem ca Bursa de Valori Bucuresti fiind inca un jucator mic la nivel global este in mod special susceptibil la socuri externe.

 

BENEFICIILE BURSEI :

Piața de capital din Romania prin principalul sau reprezentant Bursa de Valori Bucuresti ca o parte integranta a oricarei economii de piata ofera un set de servicii și beneficii catre toti jucatorii economici și ca urmare contribuie la bunastarea societatii romanesti in ansambul ei

 

Beneficii pentru companii:

Strangerea de capital

Bursa ofera un set de servicii si facilitati companiilor cotate prin mecanismele sistemului de tranzactionare oferind in mod constant un pret just (pretul pietei) pentru actiunile tranzactionate.

 

Imbunatatirea managementului companiilor

Companiile cotate pe BVB tind sa aiba un numar mare pe actionari (proprietari) si in general companiile vor sa imbunantateasca standardele de management si eficienta pentru a multumii cerintele actionarilor.

 

Facilitarea cresterii companiei

Bursa ajuta companiile se se extinda si sa creasca prin fuziuni si achizitii.

 

Beneficii pentru economie

Mobilizarea economiilor populatiei pentru investitii

Prin Bursa de Valori Bucuresti cetatenii pot sa isi investeasca economiile in companii cu un grad mare de rentabilitate.

Cand oamenii investesc in actiuni vedem o mai rationala forma de alocare si redistribuire a banilor decat daca acei bani ar fi stat intr-un depozit bancar si ar fi creat o valoare adaugata mai mica atat pentru investitor cat si pentru economie.

 

Crearea unui barometru economic

In bursele de valori dezvoltate care se bucura de o mai mare capitalizare in raport cu PIB-ul decat Bursa de Valori Bucuresti, performanta unui indice bursier poate fi vazuta ca un bun indicator al starii actuale al unor sectoare economice sau al economiei naționale.

 

Guvernul si autoritatile locale:

Cresterea de capital pentru autoritatile guvernamentale și locale

Guvernele și autoritatile locale pot emite obligatiuni care sunt cotate pe bursa pentru a strange capital pentru acoperirea deficitelor sau pentru a obține fondurile necesare pentru investiții în infrastructura sau orice alt proiect.

New-York-Stock-Exchange-Quotes

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partenerii nostri