Raport Lunar de Piata Reglementata Aprilie 2015

Luna aprilie a readus optimismul printre investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Dupa o usoara scadere in luna martie, BET, principalul indice, a inregistrat o crestere de 6,66% in aprilie, una dintre cele mai bune evolutii lunare dintre indicii altor burse din Europa Centrala si de Est. Astfel, evolutia indicelui romanesc a fost mai buna decat cea inregistrata de principalii indici din Polonia (+4,9%), Austria (2,8%), Cehia (-0,5%) si Bulgaria (-1,6%).

Dinamica din aprilie a adus din nou indicele BET peste nivelul din 2014, astfel ca BET a incheiat luna aprilie cu 6,56% peste nivelul din ultima luna a anului 2014. Aceeasi evolutie a fost inregistrata de BET Total Return, care la fel ca indicele sau parinte, BET, reflecta performanta celor mai lichide 10 companii listate la BVB, dar include si dividendele pe care aceste companii le distribuie actionarilor lor.

Evolutia pozitiva a bursei in luna aprilie este reflectata, de asemenea, in capitalizarea bursiera, care a crescut cu 7,4%, ajungand la 145,8 miliarde lei (33 miliarde euro), comparativ cu 135,8 miliarde lei (30,8 miliarde euro) la finalul lunii martie. Capitalizarea bursiera a companiilor romanesti listate la BVB a urcat cu 6%, la aproape 85 miliarde lei (19,2 miliarde euro) de la 80,2 miliarde lei (18,2 miliarde euro) in luna martie.

Un alt aspect important al lunii aprilie in evolutia Bursei de Valori Bucuresti a fost vanzarea obligatiunilor de 2,22 miliarde lei (501 milioane euro) de catre Primaria Municipiului Bucuresti. Aceasta tranzactie a fost cea mai mare oferta inregistrata vreodata pe piata de capital locala si a ridicat de 3,4 ori valoarea tranzactiilor realizate de investitori pe piata reglementata la vedere, la aproape 3 miliarde lei (677,6 milioane euro), de la 875 milioane lei (197,4 milioane euro) in luna martie.

Aproape 75% din valoarea tranzactiilor pe segmentul de actiuni in aprilie a fost acoperita de actiuni Fondul Proprietatea (29,19%), Banca Transilvania (16,13%), Romgaz (12,78%), BRD – Groupe Societe Generale (8,71%) si Electrica (7,24%).

Valoarea tranzactiilor inregistrate de cele mai lichide 5 companii in aprilie este urmatoarea:

Fondul Proprietatea (FP) – 213,7 milioane lei (48,3 milioane euro);
Banca Transilvania (TLV) –118,1 milioane lei (26,7 milioane euro)
Romgaz (SNG) – 93,5 milioane lei (21,2 milioane euro);
BRD – Groupe Societe Generale (BRD) – 63,8 milioane lei (14,4 milioane euro);
Electrica (EL) –53 milioane lei (12 milioane euro).

Stiri de piata

In data de 8 aprilie 2015, Generalcom Bucuresti (GECM) a debutat pe piata AeRO, dupa transferul de pe RASDAQ. Casa de brokeraj Swiss Capital este Consultantul Autorizat care a asistat Generalcom in procesul de transfer pe piata AeRO si va continua sa acorde asistenta companiei pentru inca 12 luni dupa listare. Transferul de pe RASDAQ pe AeRO ofera societatilor un nou inceput in arena pietei de capital, intr-un cadru legal clar si legitim, conform standardelor europene.

Sapte zile mai tarziu, pe 15 aprilie, Bittnet Systems (BNET) a sunat clopotelul de deschidere a sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, marcand debutul sau pe AeRO. Bittnet Systems este prima companie romaneasca de IT pe bursa. Principalul domeniu de activitate al companiei il constituie desfasurarea de training-uri IT si furnizarea de solutii end-to-end de infrastructura IT cu tehnologii apartinand liderilor de piata cum sunt Cisco, Microsoft, Dell, VMware, HP etc. Peste 70 de persoane au participat alaturi de Bittnet Systems la aceasta zi istorica pentru companie, BVB si toti stakeholder-ii pietei de capital. Bursa de Valori Bucuresti a transmis live evenimentul dedicat debutului Bittnet Systems pe AeRO, astfel incat fiecare persoana interesata de aceasta zi istorica sa poata participa la eveniment, indiferent de locatia sa.

Dupa ce in luna martie BVB a devenit bursa de valori partenera a initiativei Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) Sustainable Stock Exchanges (SEE), pe 20 aprilie, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a participat la sesiunea de nivel inalt “Mobilizing Investment for Development: Contribution of United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) in the context of financing for development”. Aceasta sesiune a fost un element central a evenimentului 2015 Investment, Enterprise and Development Commission organizat in perioada 20 – 24 aprilie la Palais des Nations, biroul Natiunilor Unite din Geneva, Elvetia. Obiectivul acestei sesiuni la nivel inalt a fost identificarea problemelor cheie, optiunilor de politica si alte considerente pentru mobilizarea investitiilor pentru dezvoltare durabila intr-o serie de domenii importante, inclusiv surse interne si externe de finantare, consolidarea parteneriatelor dintre surse externe si interne de finantare si de investitii si mecanisme inovatoare de finantare pentru dezvoltare durabila.

Bursa de Valori Bucuresti a continuat seria de evenimente dedicate investitorilor pe piata AeRO si a organizat pe 29 aprilie prima conferinta Ziua Investitorilor in afara Bucurestiului. Bursa de Valori Bucuresti le-a prezentat investitorilor si viitorilor investitori din Timisoara oportunitatile disponibile pe nou lansata piata AeRO, dedicata start-up-urilor si IMM-urilor, companii cu potential ridicat de crestere, cu proiecte promitatoare si in faza incipienta de dezvoltare. Aproximativ 80 de persoane au participat la Ziua Investitorilor in Timisoara, eveniment sustinut de casa de brokeraj IFB Finwest. Acesta a fost a cincea conferinta din seria de conferinte Ziua Investitorilor organizate de BVB incepand cu luna februarie. Peste 26 de companii si-au prezentat povestile in fata a 500 de investitori in cadrul conferintelor Ziua Investitorilor organizate pana la finalul lunii aprilie.

Ca parte a angajamentului BVB de a-i tine pe investitori conectati cu modificarile infrastructurii sale, Bursa de Valori Bucuresti a lansat pe 30 aprilie 2015 versiunea web a propriei platforme de tranzactionare Arena-XT. Aceasta este una dintre solutiile BVB pentru ca investitorii sa fie conectati cu modificarile infrastructurii BVB, prin utilizarea Direct Market Access al BVB si platforma de tranzactionare online. Platforma web de tranzactionare Arena-XT este versiunea cea mai usor de utilizat si flexibila a platformei existente de tranzactionare Arena-XT Trading pentru desktop-uri. Arena-XT Web este disponibila pentru brokeri si clientii acestora, si fara eforturi de integrare pentru firmele de brokeraj care deja utilizeaza arhitectura Arena-XT Trading. Investitorii care vor utiliza Arena-XT Web vor avea acces la caracteristici precum date de piata in timp real (adancimea pietei, indici, precum si ticker-e), administrarea ordinelor (propriile ordine pot fi modificate direct din sectiunea de adancime a pietei), diverse rapoarte (tranzactii, portofoliu, dar si activitate), grafice web (HTML 5).

Sursa: BVB.ro

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.