Petrol

Analiza tehnica

wti

Petrolul WTI a inregistrat doua zile consecutive de cresteri +6% si +3% pe fondul cifrelor sondelor din SUA, care inregistreaza un minim (802), numar in continua scadere dupa 17 saptamani consecutive de deprecieri. Pentru prima data vedem o scadere a productiei americane de petrol cauzata de inchiderea sondelor care nu au mai facut fata preturilor mici. De altfel, se spunea ca este mai rentabil sa tina petrolul in pamant si sa astepte o crestere a preturilor decat sa il extraga in aceste conditii. Pe fondul acestor informatii, arabii au anuntat o crestere a pretului la petrol cu livrare in luna Mai, care a declansat raliul (cresterea).

Din punct de vedere tehnic petrolul se afla la o cotatie de rezistenta (plafon), respectiv zona 54$, cotatie care a fost testata in 4 randuri, insa pretul nu a putut depasi aceasta valoare. Limita inferioara a canalului de tranzactionare o reprezinta cotatia 45.4$, o cotatie de suport (limita inferioara), pe care la fel pretul a testat-o de doua ori, inainte sa asistam la ultima crestere. Din punct de vedere tehnic, o depasire a cotatiei de 54$ si o zi sau doua de cotatii superioare acestei valori (spunem ca “pretul sa inchida peste” aceasta cotatie), ar reprezenta un indiciu pozitiv pentru pret, iar ca urmare vom vedea cumparari masive de petrol, ceea ce ar putea face sa asistam la o crestere pe termen scurt. In cazul in care pretul nu reuseste sa depaseasca aceasta valoare, e posibil sa asistam la o noua depreciere. Miscarea pretului in acest caz construieste o evolutie laterala intre doua valori clare (canal de tranzactionare), insa care este indiciul fie unei acumulari treptate, fie a unui moment de pauza in scadere. In ambele cazuri e posibil ca o data iesit din acest canal, sa asistam la o miscare mai violenta in oricare directie.

Date despre petrol

Exista doua mari tipuri de petrol care se tranzactioneaza pe bursa. Acestea sunt West Texas Intermediate (WTI) sau petrolul american si Brent Crude sau petrolul European. Pe langa acestea, intalnim si alte tipuri mai putin cunoscute ca si: Dubai Crude, Urals, OPEC Basket(Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe si Venezuela), Oman Crude (Asia).

 • “Crude” se refera la starea neprocesata a petrolului.
 • “Light” se refera la densitatea scazuta a petrolului.
 • “Sweet” sugereaza un continut scazut de sulf.

Astfel intalnim multe clase de petrol precum:

 • Iran Heavy (Iran)
 • Basra Light (Irak)
 • Bonny Light (Nigeria)
 • Arab Light (Arabia Saudita)
 • Saharan Blend (Algeria)
 • Maya (Mexic)
 • Arab Heavy (Arabia Saudita)
 • Oriente (Ecuador)

Evolutia pretului

oilprice1947

Evenimente majore: prețurile istorice la petrol

Din 1948-1970, prețurile petrolului au rămas stabile la aproximativ 3 dolari pe baril. O evoluție importantă a fost formarea de OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) în 1960; constând din Irak, Iran, Arabia Saudită, Kuweit și Venezuela.

Prima criză petrolieră (1973-1978)
Prețurile la petrol crescut de patru ori, de la 3 dolari în 1972 la $ 12 în a doua jumătate a 1974. Acest lucru a fost declanșat de războiul Yom Kippur, când Israel a fost atacat de Egipt și Siria. Statele Unite și alte câteva țări occidentale au susținut Israelul. Infuriate Națiunile Arabe au impus un embargo asupra acestor țări prin reducerea producției de petrol cu ​​5 milioane de barili pe zi. Controlul asupra prețurilor petrolului s-a mutat de la SUA la națiunile OPEC în timpul “embargoului petrolului arab.”

A doua criză petrolieră (1979-1980)
În 1979, revoluția iraniană a determinat creșterea prețurilor la petrol. Producția de petrol a țării a scăzut drastic la 2,5 milioane de barili pe zi. Invazia Irakului din 1980 a agravat situația. Productia combinata a ambelor țări s-a redus la doar un milion de barili pe zi (de la 6,5 ​​milioane de barili in 1978). Acest lucru a redus producția de petrol la nivel mondial cu 10%, iar prețurile petrolului a urcat la 35 dolari pe baril.

Excesul de petrol (1980-1986)
Crizele energetice din anii 1970 a încetinit activitatea economică în țările industrializate. Acest lucru a dus la conservarea și supraproducția de petrol, trăgând în jos consumul și prețurile acestuia. Importurile de petrol a SUA s-au redus de la 46,5% în 1977 la 28% în 1982-1983. Prețurile la petrol au atins punctul culminant la 35 dolari în 1980, dupa care au scăzut la 10 dolari în termen de șase ani.

Saltul petrolului (2003-2008)
Ajustate la inflație, prețurile la petrol după Războiul din Golf au ramas sub 25$. Cu toate acestea, prețurile petrolului au început escaladarea în 2003 ca ​​urmare a:
Diminuarii rezervelor de petrol
Tensiunilor din Orientul Mijlociu
Speculațiilor pe prețul petrolului
Prețul petrolului a trecut de 30 dolari în 2003 și a ajuns la 60 dolari în august 2005. Prețul petrolului a atins un maxim istoric de 147.30 dolari în iulie 2008 în mijlocul recesiunii economice globale.
O analiză a prețurilor la petrol istorice arata ca determinarea prețului petrolului nu mai este exclusiv dependent de țările OPEC.

 Principalii exportatori de petrol in 2014

oil production

http://www.businessinsider.com/rbc-oil-export-market-share-chart-2014-12

Estimari legate de productia de petrol anuala

oil production

Pragurile de rentabilitate a extractiei prin fracturarea hidraulica

pragul de rentabilitate petrol

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-17/oil-is-cheap-but-not-so-cheap-that-americans-won-t-profit-from-it.html

Pragurile de rentabilitate a extractiei on/offshore

breakeven-cost1

http://marketrealist.com/2015/01/breakeven-price-crude-oil-important/

O reprezentare a evolutiei forarilor petroliere gasiti aici

http://www.bloomberg.com/graphics/2015-oil-rigs/

Un link foarte interesant gasiti

http://labs.timogrossenbacher.ch/worldoil/

Disclaimer:

Materialele prezentate reprezintă opinii şi nu sunt şi nu trebuie tratate ca recomandări de investiţii. Informările, materialele sau analizele transmise de către Invest Club au scop exclusiv educativ sau informativ, nu sunt și nu pot fi considerate recomandări de cumpărare/vânzare/păstrare a unui anumit instrument financiar, nu reprezintă și nu trebuie tratate ca indicații sau sfaturi privind strategiile de tranzacționare.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partenerii nostri