Peter Praet, BCE: alte scaderi de dobanda sunt posibile chiar si impartirea de bani catre populatie

peter_praet

Pe scurt, dansul pune decizia BCE de saptamana trecuta pe seama unor riscuri sporite asupra obiectivelor, aminteste ca economia e inca fragila, desi conditiile de piata s-au imbunatatit, lasa loc si altor scaderi de dobanda si ia in considerare toate armele disponibile inclusiv tiparirea de bani si impartirea acestora catre populatie. Dansul mai aminteste de importanta unei solutii colective in opozitie cu administrarea individuala, in eventualitatea unui Brexit.

Mai jos fragmente din interviu via ECB

Puteți explica de ce ati luat un pachet atat de mare de măsuri joia trecută?

Trebuie să puneti aceste decizii în contextul unor riscuri sporite pentru obiectivul nostru de stabilitate a prețurilor. Socurile externe, care provin în principal, de pe piețele emergente, volatilitatea ridicată a pieței și de necesitatea crucială pentru a evita efectele secundare justifică un pachet puternic și cuprinzător pentru a contracara aceste forțe negative.

Noi nu avem o evaluare sumbră a economiei, condițiile de pe piața internă s-au îmbunătățit, condițiile financiare s-au îmbunătățit în mod clar. Dar este încă foarte fragilă, iar șocurile externe pot declanșa cu ușurință într-un cerc vicios, cu o presiune descendentă asupra inflației. Ne-am dorit să ne asiguram că acest lucru nu se va întâmpla, în conformitate cu mandatul nostru. Sa decis de marea majoritate în Consiliul guvernatorilor, ca a trebuit să acționam cu forța pentru a asigura o si mai acomodativa poziție de politică monetară.

Privind rata de depozit negativa: este clar a functionat foarte bine în trecut, a fost destul de eficienta în relaxarea condițiilor financiare, inclusiv rata de schimb, ca un produs secundar al diferențelor în orientarea politicii monetare din cele mai importante zone monetare. Așa cum am pornit pe traiectoria ratelor negative ale dobânzii la facilitatea de depozit, a fost, de asemenea, clar că a trebuit să ne uitam la impactul asupra rentabilității băncilor.
Având în vedere că piețele au anticipat deja trei reduceri ale ratei de depozit în acest an mai multi traderi ai pietelor monetare au trebuit să isi schimbe pozițiile. Cu toate acestea, piețele și analiștii, în cele din urmă, s-au sincronizat.

Ati fost surprins de puterea reacției de piață?

Trecand peste volatilitate, finalul are sens din punct de vedere economic. Practic, am avut un impact semnificativ asupra piețelor de credit, ceea ce este bine deoarece condițiile financiare s-au agravat și marjele de credit se indreptau în sus. Ceea ce a dominat a fost TLTRO (n.r. Targeted longer-term refinancing operations) și extinderea sferei achizițiilor de active si asupra obligațiunilor corporative.

În ceea ce privește prețurile activelor, cred că piețele sunt foarte conștiente că politicile monetare ale principalelor zone mondiale rămân pe traiectorii diferite, deoarece ele reflectă în mod fundamental diferite condiții interne. Așa cum am spus de câteva ori în trecut, există diferențe semnificative intre politicile monetare dintre economiile avansate, iar acest lucru va deveni tot mai evident în viitorul apropiat.

Dar, crezi că piața are dreptate să creadă că nu vor fi mai multe reduceri?

În declarația introductivă am spus foarte clar că ne “așteptăm ca ratele dobânzilor de referinta ale BCE să rămână la nivelul actual sau mai mici, pentru o perioadă mai lungă de timp, și care ar putea depasi orizontul achizițiilor noastre de active nete.

Deci n-ați atins limita inferioară?

Nu, nu am atins-o. Cum și alte bănci centrale au demonstrat, nu am ajuns la limita inferioara. În cazul în care noi șocuri negative, ar agrava perspectivele sau în cazul în care condițiile de finanțare nu s-ar adapta în direcția și în măsura necesară pentru a stimula economia și inflația, o reducere a dobanzii rămâne în arsenalul nostru.

Privind achizițiile de obligațiuni corporative: ar fi accesibile pentru companii, cum ar fi, să zicem, Volkswagen?

Da, atâta timp cât acestea intrunesc ratingul de investiții. Exista obligațiuni corporative si în alte sectoare, cum ar fi, utilități, asigurări, telecomunicații, energie.

In țări precum Germania și Franța, cu companii cu rating ridicat, ii ajutati cu achiziții de obligațiuni corporative, și în țări precum Spania sau Italia, cu un acces mai redus la acest tip de măsură, ii veti ajuta prin TLTRO?

Este adevărat că, în unele jurisdicții nu sunt multe obligațiuni corporative. Dar, așa cum am spus: efectul inițial al achizițiilor noastre se va răspândi la alte active și alte piețe. Deci va fi o reinvestire a lichidității.

Pot să vă întreb despre ce a mai rămas din arsenal? Putem să vedem ” helicopter drops “? (n.r. “bani din elicopter” face referire la o masura prin care se tiparesc sume mari de bani si se distribuie populatiei. Termenul face referire si la Ben Bernanke, supranumit „Helicopter Ben”)

Există mai multe lucruri pe care le putem face. Întrebarea este ceea ce este adecvat, și in ce moment. Cred că momentan avem situatia actuala, și nu este necesar să se discutam următorul set de măsuri.

Dar, în principiu, BCE ar putea imprima cecuri și să le trimită la oameni?

Da, toate băncile centrale pot face acest lucru. Avem posibilitatea să emitem monedă și sa o distribuim oamenilor. Acestia sunt banii din elicopter. Întrebarea este, dacă și când este oportun să se recurgă la acest tip de instrument, care este într-adevăr un soi de instrument extrem.

O ultimă întrebare asupra Brexit. Aveti planuri de urgență existente la BCE?

Brexit face parte din această tendință care spune că națiunile independente pot face o treaba mai buna decat soluțiile colective. Sunt încrezător că alegătorii vor înțelege că soluțiile naționale sunt mai rele, că trebuie să consolideze Europa și nu invers.

Comments

comments