Opinie: Petrolul ar putea sa scada in perioada urmatoare

Va atragem atentia asupra unui posibil “varf” in evolutia petrolului in zona 38, zona amintita intr-un articol anterior.

Cresterea petrolului s-a datorat discutiilor de limitare a productiei si a declaratiilor aferente. OPEC si Rusia a dorit sa ajunga la o decizie comuna de limitare a productiei zilnice, decizie pa care Iranul a declarat-o “ridicola” si pe buna dreptata, intrucat abia ce li s-a ridicat embargoul.

Problema o reprezinta faptul ca daca aceste tari (OPEC si Rusia) ar limita productia, iar o alta tara competitoare ar continua productia fara restrictii, primii ar pierde cota de piata in favoarea ultimilor.

Intra in scena SUA care dupa 41 de ani de embrago, isi trimite petrolierele spre Europa cu primele exporturi de petrol. Eu, personal, nu am sa pariez niciodata impotriva SUA, iar daca acestia vor exporturi sigur nu o fac doar de amorul artei, din contra probabil ca vor dori sa zguduie piata in stilul caracteristic.

In consecinta, daca pretul actual a incorporat acest deal de limitare a productiei, putem spune ca pretul si-a atins maximul, ceea ce face probabila o retragere. OPEC si Rusia estimeaza o semnare a acordului la jumatatea lui aprilie.

Un alt aspect important e faptul ca nici Arabia Saudita si nici Rusia nu a inregistrat cresteri a productiei de la inceputul anului, iar o limitare a productiei celor doi nu ar schimba cu nimic situatia actuala. Supraproductia celor doi impreuna insumeaza 60.000 barli pe zi. (Arabia + 110.000 barili pe zi & Rusia – 50.000 barili pe zi decât în ​​ianuarie 2014)

Prin contrast SUA si Canada sunt producătoare de + 1.900.000 bpz mai mult decât în ​​ianuarie 2014.

Corelația dintre stocurile de petrol ale SUA și a prețuri este foarte importanta. Atunci când depozitarea depășește aproximativ 80% din capacitate, prețurile petrolului de obicei se prabusesc. Valoarea curenta a stocurilor este de 88%.

Adevărul este că prețurile nu vor crește în mod sustenabil până cand volumele de depozitare scad, iar acest lucru nu se poate întâmpla decat daca SUA scade producția cu aproximativ 1.000.000 bpz, conform unor analisti.

Totodata, raman la parerea ca dolarul s-ar putea aprecia fata de euro. In ultimele 6-9 luni corelarea inversa dintre dolar si petrol a fost un indicator bun, corelare care a fost infirmata in ultima perioada. Insa odata cu o posibila reluare a raliului dolarului e probabil sa vedem o scadere a pretului la petrol.

Daca e sa vorbim de piata de actiuni, punem accent pe faptul ca raliul recent a fost sustinut de cotatia barilului, de programul de QE si de programele de rescumparari de actiuni derulate de companii. Referitor la actiunile bancilor centrale vedem o divergenta tot mai accentuata a celor doi mari jucatori BCE si FED. In ceea ce priveste QE-ul, atragem atentia asupra faptului ca in 2015 marea parte a raliului burselor a fost inregistrat in anticiparea lansarii programului, dupa care piata a vandut stirea. In acelasi timp precizam ca piata se comporta „imatur”, investitorii se bucura ca pacientului (UE) i s-a marit doza de medicamente(QE) si nu pune accent pe faptul ca starea pacientului nu s-a ameliorat. Putin accent s-a pus si pe scaderea exporturilor din China care a scazut cu 25%. Personal mi se pare o cifra incredibila. Chiar daca China trece printr-o perioada de schimbare economica, e mai mult decat intuitiv ca aceasta va fi turbulenta si imprevizibila.

Din punct de vedere tehnic pretul petrolului intampina o rezistenta puternica in zona 38. Indicatorul tehnic MACD fiind aproape de un semnal de vanzare, in timp ce RSI se afla intr-o zona de supracumparare, zona care intotdeauna a semnalat o corectie.

oil

Disclaimer:
Materialele prezentate reprezintă opinii şi nu sunt şi nu trebuie tratate ca recomandări de investiţii. Informările, materialele sau analizele transmise de către Invest Club au scop exclusiv educativ sau informativ, nu sunt și nu pot fi considerate recomandări de cumpărare/vânzare/păstrare a unui anumit instrument financiar, nu reprezintă și nu trebuie tratate ca indicații sau sfaturi privind strategiile de tranzacționare.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partenerii nostri