O saptamana plina de raportari financiare

Saptamana ce tocmai s-a incheiat a fost marcata de raportarile financiare ale principalelor companii ce compun indicele BET. Luna august este momentul in care atat pasionatii de investitii la bursa  cat si marii investitori isi reevalueaza portofoliile dupa o analiza atenta a datelor financiare publicate de catre companiile listate.

Analizand situatia companiilor ce compun indicele BET, dupa prima saptamana, 8 din 10 companii si-au publicat rezultatele iar din acestea doar 3 au raportat un profit mai mare decat cel din semestrul 1 al anului 2015 (FP, BRD, TLV). La nivel de sector de activitate, ca si anul trecut, companiile din sectorul financiar – bancar sunt cele care se lauda cu profituri in crestere iar cele din sectorul energetic / utilitati au fost si sunt in continuare afectate de un context de piata negativ care le erodeaza profitul.

Sectorul bancar

Doua din cele 3 banci listate au afisat castiguri in crestere.

BRD a surprins placut investitorii anuntand un profit net de 381 milioane de lei la nivel de grup cu 63,5% mai mare decat cel din semestrul 1 a anului 2015. Banca a fost indelung penalizata de catre investitori cotatia prabusindu-se de la maximul de 12.5 lei pana la 9 lei in primavara acestui an. Publicarea rezultatelor financiare bune a facut ca BRD sa intre din nou in atentia investitorilor cotatia bancii reusind sa depaseasca rezistenta de la 10 lei.

Banca Carpatica a anuntat ca pierderile sale s-au adancit cu 73% fata de primul semestru a anului 2015. Veniturile nete ale bancii au scazut deasemenea cu peste 26% iar numarul de unitati bancare a ajuns la 110 acest lucru ducand la o reducere a cheltuielilor cu personalul de 8%. Banca trece printr-o perioada de restructurari dupa ce a fost preluata de Nextebank.

Banca Transilvania a uimit din nou investitorii raportand un profit semestrial net de 458,3 milioane lei si venituri de 1,41 miliarde lei in crestere cu aproape 50% fata de perioada similara a anului trecut. Dupa rezultatul semestrial bun raportat de BRD investitorii se asteptau la un rezultat cel putin la fel de bun si in cazul Bancii Transilvania acestia impingand cotatia bancii in acesta saptamana pana la maximul de 2,4 lei. Dealtfel cotatia bancii a fost intens speculata de catre marii investitori care au profitat de lichiditatea scazuta din perioada verii pentru a cobora pretul actiunilor la inceputul lunii august pana la valoarea de 2,20 lei ca dupa aceea sa profite de cresterile ce se produc de obicei inainte de publicarea rezultatelor si sa marcheze un castig de peste 9% la pretul de 2,40 lei.

Sectorul energetic

Romgaz a fost grav afectata de scaderea cererii de gaze naturale care conform raportului OMV Petrom a fost cu 8% mai mica decat cea din S1 a anului 2015. Compania a anuntat un profit mai mic cu 20% si venituri mai mici cu 17%. Pretul actiunilor Romgaz a rezistat bine in ziua de vineri dupa publicarea rezultatelor financiare afisand doar o scadere de -0,22%. Analizand grafic cotatia companiei, lumanarea ce s-a format vineri pare a fi un “Long Legged Doji” care indica o inversare a trendului. Deasemenea principalii oscilatori grafici au inregistrat intersectii bearish ce avertizeaza asupra unor scaderi iminente.

Grafic Romgaz

OMV Petrom a raportat un profit net semestrial mai mic cu 50% decat cel din S1 2015 rezultatul companiei fiind grav afectat de cotatia barilului de petrol si lucrarile programate la rafinaria Petrobrazi. Cotatia Petrom a coborat cu 3,6% pana la valoarea de 0,2516 dupa publicarea rezultatelor financiare.

Nuclearelectrica a fost afectata puternic de oprirea reactorului 1 pentru 51 de zile din cauza unor reparatii. Compania a raportat pierderi de 37,8 milioane de lei si o productie de energie electrica mai mica cu 6%. La publicarea rezultatelor cotatia SNN s-a prabusit cu peste 5% si se indreapta acum spre suportul de la 5 lei.

Sectorul de utilitati

Rezultatele Transelectrica au fost grav afectate de reducerea tarifelor aplicata de ANRE. Veniturile companiei au scazut cu 5,4% pana la valoarea de 1.350 milioane de lei. Rezultatele in scadere ale companiei au fost intuite de catre investitori, cotatia Transelectrica inregistrand scaderi semnificative in ultimile zile dupa ce s-au apropiat puternic de rezistenta de la 30 lei.

Saptamana viitoare investitorii asteapta publicarea rezultatelor companiilor Electrica si Transgaz. Cele mai recente date publicate de INS arata o crestere de peste 10% a consumului de energie electrica pentru primul semestru al acestui an fapt care nu poate sa fie decat o veste foarte buna pentru Electrica. Investitorii asteapta rezultate bune din partea companiei acest lucru fiind vizibil si pe graficul Electrica care a ajuns recent la maximul de 13,4 lei. In cazul companiei Transgaz investitorii se asteapta deasemenea la rezultate bune, volumele de tranzactionare din ultimile zile crescand brusc peste media zilnica.

 

Comments

comments