O privire catre 2016

Cu doar 3 zile de tranzactionare ramase ne apropiem incet, incet de finalul anului bursier 2015. Un an cu multe surprize, anul 2015, a fost un an dominat de frica si incertitudine astfel ca piata din Romania a reusit sa incheie an4-grafic-zf04-23dec-okul doar pe locul 31 in topul burselor lumii cu un randament real de -1.5%. Din pacate incertitudinea si frica au facut in acest an ca pe bursa de la Bucuresti volumul tranzactiilor sa scada aproape la jumatate. Daca in anul 2014 volumul tranzactiilor ajungea la 11.615.242.311 in acest an s-a inregistrat un volum doar de 6.579.047.807. Totodata in acest an valoarea tranzactiilor a scazut brusc dupa 3 ani in care aceasta a tot crescut. In schimb, capitalizarea companiilor a crescut la valoarea de 145.592.856.629.

Inainte sa ne uitam spre anul 2016, sa vedem totusi ce evenimente au miscat piata in anul 2015. Inceputul anului a fost marcat de luptele grele din estul Ucrainei si posibilitatea izbucnirii unui conflict in estul europei. Primavara anului 2015 a fost dominata de incertitudinea iesirii greciei din UE si capacitatea acesteia de a-si achita datoriile catre creditori. Nici vara acestui an nu a fost lipsita de evenimente, investitorii nu vor uita cu siguranta vara anului 2015, mai exact data de 24 august care a fost supranumita si “Black Monday”(lunea neagra).  Este ziua in care bursele au scazut dramatic pe fondul ingrijorarilor legate de evolutia econimiei Chinei. Prabusirea bursei de la Shanghai s-a simtit si la Bucuresti astfel ca in lunea neagra indicele BET a scazut cu 4.81%.  Sfarsitului anului a fost marcat de incertitudinea ridicarii dobanzii cheie in SUA pentru prima data dupa aproape 10 ani.

Chiar si cu atatea evenimente si incertitudine in piata, indicele BET a oscilat in acest an in jurul valorii de 7000 de puncte dupa cum se poate observa si in graficul de mai jos. Performanta modesta a indicelui BET este datorata deasemenea de scaderea pretului barilului de petrol care a facut ca actiunie unueia dintre cele mai mai mari companii listate la BVB (OMV Petrom) sa inregistreze anul acesta o depreciere de 28%.

o05MKeaC

O alta surpriza negativa a anului 2015 a fost compania Romgaz. Daca la inceputul anului era cotata ca o investitie castigatoare datorita rezultatelor finaciare foarte bune si asteptarile ca acestea sa se imbunatateasca odata cu liberalizarea pretului gazelor, acum, la final de 2015 cotatia actiunilor a scazut cu 24% pe fondul scaderii consumului de gaze naturale.

In 2015 bursa ne-a oferit si surprize placute. Cele mai mari banci listate la bursa BRD si Banca Transilvania au adus castiguri frumoase investitorilor care au avut curajul sa investeasca in ele inca de la inceputul anului. Cotatia actiunilor BRD se situeaza la un plus de 28% la sfarsitul anului 2015, in timp ce banca Transilvania s-a apreciat cu 40%  in acest an. Alte surprize placute ale bursei in anul 2015 sunt companiile IARV Ghimbat si Teraplast. Prima s-a apreciat cu 288% iar cea de-a doua cu 227%.

Potrivit analistilor, anul 2016 va fi un an in care indicii europeni vor atinge noi maxime. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 este prognozat ca va urca cu 16% ajutat de masurile de stimulare aplicate de Banca Centrala Europeana. Chiar si cei mai conservatori analisti (JPMorgan Chase & Co) prognozeaza o crestere de cel putin 10% a indicelui Soxx 600 pentru anul viitor. Acesta crestere va ajuta cu siguranta si bursa de la Bucuresti sa depaseasca valoarea de 7000 de puncte in jurul careia a tot oscilat in acest an, dupa cum se poate observa in graficul de mai sus.

Din punct de vedere grafic indicele BET al bursei de la Bucuresti se afla pe un trend ascendent inceput in 2009 care continua pana in zilele noastre. Trendul a suferit o serie de corectii de-a lungul timpului cea mai mare fiind de 50%  undeva la mijlocul anului 2011. Aplicand teoria lui Elliot asupra acestui trend obtinem o serie de 5 puncte importante.Uzya3zXb

Pentru cei care nu cunosc teoria valurilor lui Elliot am sa fac o scurta descriere pentru a intelege mai bine ce arata desenul de mai sus.

Teoria valurilor lui Elliot spune ca evolutia graficului unei actiuni sau a unui indice este exprimata in 5 valuri din care 3  se formeaza in directia trendului ( valurile 1, 3, 5) si 2 valuri ( 2, 4)  impotriva directiei trendului. Dupa incheierea acestor 5 valuri urmeaza o perioada de corectie formata din 3 valuri (A, B, C) care se misca in directia opusa.  Dupa finalizarea unui astfel de ciclu urmeaza o noua serie de 5 valuri si povestea se repeta.

Revenind la graficul de mai sus, dupa cum se poate observa valul 1 s-a format odata cuPIdAq1UZ inceptul anului 2009. Dupa o crestere de mai bine de 4000 de puncte a trebuit sa urmeze desigur si o corectie. Valul 2 care s-a format odata cu mijlocul anului 2010 a adus indicelui BET o corectie de 2000 de puncte pana la nivelul Fibonacci de 50%. O data cu incheierea valului 2 piata si-a continuat trendul ascendent iar valul 3 ce a urmat a urcat indicele BET pana la valoarea de 7750 de puncte.  In momentul de fata as zice ca suntem in plin val 4 care este din nou un val de corectie. Teoria spune ca de obicei valul 4 aplica graficului o corectie mai putin adanca decat valul 2. Daca valul 2 in cele mai multe cazuri realizeaza o corectie cuprinsa intre 50% si 70% din valul 1, corectia valului 4 nu depaseste de cele mai multe ori 38% din valul 3. In momentul de fata corectia din valul 4 a ajuns pana la nivelul Fibonacci 23.6%. Un alt semn ca inca valul 4 nu s-a incheiat este dat de perioada pe care se intinde acesta. Valul 2 a avut o perioada de desfasurare de mai bine de un an iar valul 4 si-a inceput viata odata cu criza de pe bursele asiatice in vara acestui an. Teoria spune ca aceste 2 valuri sunt puternic corelate si au cam aceeasi durata de viata. Asta insemna ca valul 4 se va intinde cel putin pana in vara anului 2016. Avand in vedere ca preturile petrolului trec printr-una din cele mai lungi perioade de scadere din istorie si multi analisti cred ca declinul va mai continua, insemna ca valul 4 si corectia adusa de acesta va mai continua cel putin pana la finalizarea crizei petrolului. Sa nu uitam ca valul 4 inca nu si-a atins targetul maxim de corectie de 38.2% asa ca nu putem astepta in continuare la accentaurea corectiei pana la valoarea de 6400.

Odata incheiat valul 4, valul 5 va aduce un nou impuls ascendent. Teoria spune ca valul 5 are o lungime egala cu valul 1 ceea ce ar insemna ca indicele BET ar trebuie sa se apropie pe viitor de valoare de 10.000 de puncte. Avand in vedere ca 2 dintre cele mai importante companii din indicele BET (OMV Petrom si Romgaz) sunt puternic influentate de pretul petrolului acest lucru nu se va putea intampla decat dupa rezolvarea crizei pretului petrolului.

O alta veste buna pentru 2016 sunt dividendele estimate si calculate de analisti. Pe locul 1 in topul companiilor ce ofera cel mai bun randament al dividendelor este SIF5. Dupa ce a inregistrat la 9 luni un profit de 142.15 milioane lei compania este asteptata sa distribuie 70% din profit drept dividend ceea ce ar face ca randamentul net al dividendului sa depaseasaca 10%. Conpet este o alta companie ce a oferit si in anii trecuti un dividen foarte bun. Pentru anul viitor analisti sa astepata  la un randament net al dividendului ce va depasi 8%. Transportatorul de titei are venituri relativ stabile, grad mic de indatorare si o mare capacitate de a plati dividende, in ultimii ani rata de distributie ajungand la 90% din profitul net. Conpet a obtinut in primele noua luni un profit net de 52 mil. lei, mai mare cu 8,4% fata de anul anterior. Desi a inregistrat la 9 luni un profit cu 14% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, Romgaz nu isi va dezamagi investitorii si va distrbui 75% din profit catre actionari ceea ce ar insemna un randament net al dividendului de 8.72%. Nici celelate companii controlate de stat nu se vor lasa mai prejos Transelectrica si Transgaz sunt asteptate sa distribuie 50% din profit catre actionari oferind randamente de 8.45, respectiv 7.29%. Avand in vedere ca noul cod fiscal prevede pentru anul viitor un impozit pe dividene de 5% investitorii au toate motivele sa investeasca in aceste companii ce au oferit ani la rand dividende foarte atractive.

In concluzie, dupa un an 2015 in care bursa a semanat mai mult cu o cursa pe un rollercoaster anul 2016 ar trebui sa ne duca pe un nou trend ascendent, totodata se anunta a fi un an foarte bun din punct de vedere al castigurilor ce pot fi obtinute din dividende.

Sursa: Zf.ro, Prime Transaction

Comments

comments