Indicele DAX in faza de corectie

In acesta perioada tulbure multi investitori se intreaba cat mai continua scaderile. In cele ce urmeaza am sa fac o analiza grafica pe indicele bursier DAX (cel mai important indice bursier al Germaniei) dupa care se coreleaza destul de bine si indecele BET al bursei de la Bucuresti.

Indicele DAX a inchis astazi cu un minus de peste 2% si se afla la un punct foarte important de suport. Zona 9330 – 9000 fiind una cu multe puncte de suport in care graficul a facut mici pauze in intervalul 2013 – 2015.

ym2l

 

Urmarind evolutia acestui indice in intervalul 2009 – 2016 am aplicat teoria valurilor lui Elliot pe graficul la nivel de zi si am obtinut urmatoarele puncte.

ylal

Pentru cei care nu cunosc teoria valurilor lui Elliot am sa fac o scurta descriere pentru a intelege mai bine ce arata desenul de mai sus.

Teoria valurilor lui Elliot spune ca evolutia graficului unei actiuni sau a unui indice este exprimata in 5 valuri din care 3  se formeaza in directia trendului ( valurile 1, 3, 5) si 2 valuri ( 2, 4)  impotriva directiei trendului. Dupa incheierea acestor 5 valuri urmeaza o perioada de corectie formata din 3 valuri (A, B, C) care se misca in directia opusa.  Dupa finalizarea unui astfel de ciclu urmeaza o noua serie de 5 valuri si povestea se repeta.

Primul val a luat nastere in luna martie a anului 2009 si a avut un maxim la sfarsitul lunii mai a anului 2011. Dupa un asemenea elan a urmat o perioada de scaderi ce a fost adusa de valul 2 care a aplicat o corectie valului 1. Teoria spune ca acesta corectie nu trebuie sa depaseasca 61.8% din valul 1. Masurand corectia am obtinut exact nivelul Fibonacci 61.8 asa cum se vede in figura de mai jos.

yldv

Conform teoriei valul 3 este cel mai lung val fapt dovedit si de graficul indicelui DAX care a avut o crestere frumoasa incepand din vara anului 2011 pana in luna iunie 2014. Maximul valului 3 corespunde cu extenisa Fibonacci 1.618 a valului 1 respectand intocmai teoria lui Elliot.

ymmt

Dupa o asemenea crestere a urmat desigur o corectie ce a fost adusa de valul 4. Teoria spune ca daca corectia valului 2 este abrupta cea a valul 4 este mai blanda. Avand in cadrul valul 2 o corectie adanca de 61.8% cea a valului 4 a respectat teoria si a fost doar de 38.2% asa cum se vede si in figura de mai jos.

ylgm

Valul 5 a venit in forta a impins indicele DAX pana la un maxim de 12400 de puncte. Teoria spune ca lungimea valul 5 este aproximativ egala cu valul 1. Lucru confirmat si pe graficul DAX.

Lungime Val 1 = 3988 puncte

Lungime Val 5 = 3992 puncte

Dupa cele 5 valuri de impuls teoria spune ca urmeaza 3 valuri de corectie identificate prin punctele A, B si C. Valul A adus o corectie pana la nivelul Fibonacci 76.4 si s-a incheiat la sfarsitul lunii septembrie a anului 2015.

ylpj

Valul B aduce noi sperante ca trendul ascendent nu s-a incheiat cumparatorilor ramasi in piata. Din pacate acesta nu are o durata de viata prea lunga teoria afirmand ca nu poate avea o lungime mai mare de 62% din valul A. Indicele DAX a respectat si de acesta data teoria iar la valoarea 11440 de puncte putin peste valoarea Fibonacci 61.8% a intors.

ylsj

Unde va fi punctul C?

Daca zona de suport de care aminteam anterior va fi sparta vom avea o corectie de tip Zig-Zag.

Elliott_Zigzag_Rules

Ceea ce inseamna ca valul C va avea cel putin lungimea valului 1 adica 8400 minimul inregistrat de valul 4  sau 1.618 din valul A adica 7400. Ambele fiind si in trecut zone care au oferit un suport serios.

ylyn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partenerii nostri