IAR Brasov va debuta pe 14 iulie pe piata principala a BVB

Compania de stat pentru reparatii si mentenanta aeronavelor IAR Brasov (IARV) va debuta pe 14 iulie 2015, pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in urma transferului de pe piata Rasdaq.

Transferul a fost decis de actionarii IAR in luna februarie a acestui an, iar la inceputul lunii iulie, compania a primit aprobarea din partea Consiliului de Administratie al BVB.

Peste 72% din actiunile IAR Brasov sunt detinute de statul roman (Ministerul Economiei, Comertului si Turismului – 64,89%, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – 7,3%), iar restul de aproape 28% din actiuni sunt detinute de investitori.

Investitorii au tranzactionat in ultimele 12 luni peste 963.000 de actiuni IAR Ghimbav, reprezentand circa 5% din toate actiunile companiei, pentru 2,4 milioane lei. Pretul actiunilor IAR a crescut de aproape 3,5 ori in perioada mentionata, ajungand la 4,66 lei/actiune la finalul sedintei de luni, 6 iulie 2015. Raportat la pretul mentionat, IAR are o capitalizare bursiera de 88 milioane lei (19,6 milioane euro).

IAR Brasov a incheiat anul 2014 cu o cifra de afaceri de 101,7 milioane lei (22,9 milioane euro), de aproape 3 ori mai mare decat cifra inregistrata in 2013, si un profit net de 5,7 milioane lei (1,3 milioane euro), de peste 3 ori mai mare decat cel din 2013. In primul trimestru din 2015, IAR a consemnat o cifra de afaceri de 35,6 milioane lei (8 milioane euro) si un profit de 11 milioane lei (2,5 milioane euro).

In ultimii ani, compania a derulat programe de modernizare pentru elicopterele IAR 330L Puma cu sistem SOCAT, NATO si Naval, precum si elicoptere SA/IAR 330 Puma model SA 330SM.

Principalii clienti autohtoni pentru produsele societatii sunt Ministerul Apararii Nationale, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Eurocopter Romania. Pentru primii trei clienti, IAR desfasoara servicii de intretinere, reparatii si modernizare pentru flotele de elicoptere TAR 316B Alouette III si IAR 330 Puma. Totodata, IAR colaboreaza cu societatea mixta Eurocopter Romania, prin asigurarea unor lucrari de intretinere si reparatii componente elicoptere, precum si piese de schimb pentru elicopterele de tip SA 316B Alouette III si SA 330 Puma pentru pentru uzul propriu.

Pe piata externa, principalii clienti ai IAR sunt:
– DGP GHQ UAE Armed Forces – Emiratele Arabe Unite
– Royal Air Force of Oman – OMAN
– Lebanese Air Force – Liban
– Pakistan Army/Aviation (prin Aeroteh) – Pakistan
– Indonesian Air Force (prin PT Citra Aviatama Dirgantara) – Indonezia
– Airbus Helicopters (prin Eurocopter Romania) – Franta/Germania

Pentru acestia, IAR desfasoara servicii de intretinere, reparatii si reparatii capitale, furnizare piese de schimb si servicii pentru flotele de elicoptere TAR 316B Alouette III si IAR 330 Puma. IAR asigura si lucrari de intretinere si reparatii componente elicoptere, piese de schimb pentru elicopterele de tip SA 316B Alouette III si SA 330 Puma pentru lantul de distributie al Airbus Helicopters.

http://www.bvb.ro/

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.