Esti pregatit pentru un raliu pe burse?

Dupa indelungi dezbateri si evenimente am ajuns si in saptamana decisiva privind votul iesirii Marii Britanii din UE. Saptamana incepe pe verde pe marile burse internationale, indicele DAX inregistrand un salt impresionant de peste 2 procente dupa ce saptamana trecuta s-a prabusit cu 8%.

Optimismul s-a intors in piata bursiera odata cu ultimile sondaje ce au fost date publicitatii care indica o rasturnare de situatie dupa moartea tragica a deputatei Jo Cox. Daca saptamana trecuta pe masura ce procentul nehotaratilor scadea si tabara celor ce doreau iesirea din UE castiga tot mai multi simpatizanti, odata cu evenimentul tragic de la finalul saptamanii trecute sentimentul s-a schimbat brusc.

 

Grafic via Bloomberg realizat pe baza sondajelor de opinie

Grafic via Bloomberg realizat pe baza sondajelor de opinie

Conform celor mai recente sondaje realizate in weekend, procentul celor care doresc sa ramana in cadrul uniunii a ajuns la 45% iar procentul celor care doresc separarea a coborat la 42%.

Schimbarea de sentiment se vede si in cotatiile marfurilor. Petrolul testeaza din nou nivelul de 50$ pe baril iar raliul aurului slabeste din putere. Pe fondul sentimentului de frica ce a dominat pietele in ultimile 2 saptamani aurul a inregistrat un avans de peste 8 procente. O analiza mai atenta din punct de vedere tehnic cu ajutorul a 2 oscilatori ne arata o “obosire” a mini-trendului ascendent si o tendinta de stagnare.

Analiza aur

Pentru a determina posibilele puncte de suport in cazul unui vot pentru a ramane in Uniunea Europeana am aplicat pe grafic un tool de analiza pitchfork. Dupa cum se poate vedea, graficul s-a mentinut si in trecut in cadrul acestui tunel iar in cazul unui vot pentru ramanerea in UE ma astept ca aurul sa coboare pana la 1250 sau chiar mai jos pana a la nivelul de la inceputul lunii iunie 1220 care s-a dovedit un nivel serios de suport.

In cazul unui vot pentru parasirea uniunii europene panica ar fi uriasa iar un prim nivel pe care cotatia aurului l-ar testa ar fi nivelul determinat de extensia Fibonacci 1.272 si anume 1360.

Impactul votului asupra bursei de la Bucuresti

Indicele BET

Analiza indicele BET

Analiza indicele BET

In cazul unui vot pentru a ramane in cadrul Uniunii Europene ma astept ca indicele BET sa reuseasca sa iasa de sub influenta pitchfork-ului si trendului descendent inceput in august 2015. Dupa cum se poate vedea si in grafic trendul descendent este sustinut deasemenea si de media mobila de 200 de zile care ii sporeste rezistenta. Un posibil nivel de rezistenta mai serios in cazul iesirii de sub linia de trend ar fi nivelul de 7000 de puncte.

Raliul pentru dividende ar putea continua

Luna iulie ne aduce datele de inregistrare pentru dividende la urmatoarele companii: Conpet, Electrica si Romgaz. Frica si incertitudinea de pe burse a facut ca raliul pentru dividende sa fie brusc oprit. Odata cu cele mai recente vesti din Marea Britanie si totodata cu decizia FED de a amana inca odata majorarea de dobanda ma astept ca raliul sa inceapa din nou.

Electrica

Datorita rezultatele financiare bune si a unui randament al dividendului de 6.7% ma astept la o depasire a nivelului de 13 lei/actiune.

Analiza raliului pentru dividende Electrica

Analiza raliului pentru dividende Electrica

Conpet

Cotatia companiei Conpet a fost serios penalizata de investitori dupa ce dividendul special de 8.5 lei/actiunie nu a fost aprobat in urma AGA. Pretul actiunilor Conpet s-a prabusit brusc pana la valoarea de 66 lei nivel care s-a dovedit si in trecut un bun suport pentru pret. In urma AGA a fost aprobat totusi un dividend de 7.29 lei/actiune care asigura un randament de peste 10%. In cazul in care Marea Britanie va ramane in Uniunea Europeana dupa votul de pe 23 iunie ma astept ca investitorii sa revina la cumparat si sa impinga pretul catre 75 – 76 lei. Nivelul de 78 lei se mentine un nivel de rezistenta serios.

Analiza raliu dividende Conpet

Analiza raliu dividende Conpet

Romgaz ofera un dividend de 2.7 lei/actiune randamentul dividendului fiind de peste 11%.

Un vot care ar aduce victoria taberei pro UE ar face pretul actiunilor Romgaz sa reuseasca sa depaseasca un nivel de rezistenta serios. Nivelul cuprins intre 24.60 si 25.20 este sustinut si de media mobila de 100 de zile si de nivelurile Fibonacci 50% si 61.8%. Depasirea acestui nivel de rezistanta ar impinge pretul catre 27 lei/actiune si ar duce la iesirea graficului de sub linia de trend descendenta.

Raman in continuare pesimist in cazul evolutiei viitoare a cotatiei Romgaz datorita rezultatelor de pe trimestrul 1 si veniturilor bugetate pentru anul 2016 care se anunta mai mici.

Analiza-Romgaz2

Analiza raliu dividende Romgaz

 

 

Comments

comments