Despre noi

Asociatia Invest Club ia nastere in primavara 2015, un ONG cu scopul dezvolatrii educatiei financiare si promovare a bursei locale.

Proiectul a pornit din nevoia de schimb de informatii intre brokeri si traderi si nevoia unei comunicari intre acestia. Aceasta abordare era una cu usi inchise si lipsita de utilitate pentru public. Investitorii actuali au fost vizati pentru a face parte din club din nevoia de a face schimb de informatii sau pareri. Apoi s-a decis ca cel mai important public ar fi cel care nu a mai avut legatura cu bursa si care ar fi cel mai interesat de activitatiile clubului.

Pentru fondatorii Invest Club, educatia financiara inseamna mai mult decat speech-uri motivationale sau antreprenoriale. Pentru noi educatia financiara inseamna sa intelegi ce e: dobanda de referinta, inflatia, masa monetara, bancile centrale, cum acestea afecteaza mediul investitional si cum se transpun in piata de capital, poate cel mai important indicator economic al tarii.

Invest Club este o entitate juridica neafiliata bancilor sau altor institutii de pe piata de capital si se finanteaza singura prin aportul membrilor fondatori. S-a dorit acest lucru pentru a nu exista un interes mercantil in spatele activitatilor si totdata sa permita o viziune impartiala, neviciata aspura evenimentelor din piata.

Invest Club se asteapta a fi un element cheie pe piata de capital, deoarece ofera oamenilor in mod gratuit accesul la informatii, evenimente si seminarii. Aceasta abordare creaza incredere si colegialitate intre membrii. Invest Club nu incearca sa vanda nimic. De aceea este privita de investitori cu mult mai multa incredere decat alte institutii.

In iunie 2015 Invest Club lansa “Fondul Clubului”, o actiune neaducatoare de profit pentru asociatie si care opereaza dupa majoritatea regulilor de administrare a unui fond de investitii. Pe baza donatiilor modice ale membrilor, clubul a alcatuit un “fond” dedicat investitiilor pe bursa. Acest fond este deschis pe numele Clubului si face plasamente in nume propriu. Invest Club nu isi finanteaza activitatea din acest fond. Acest fond este administrat in exclusivitate de membrii cotizanti care iau decizii de cumparare, vanzare sau pastrare a unui instrument in urma unui sistem de vot. Statutul fondului specifica destinatia sumelor rezultate din donatii si investitiile efectuate, avand ca scop dezvoltarea continua a membrilor. Membrii cotizanti, insemnand membrii cu drepturi depline, pot solicita clubului sa faca plata unor cursuri de specializare profesionala sau dezvoltare personala, sau pot organiza diferite excursii pe cheltuiala clubului la diferiti emitenti prezenti pe bursa. E o metoda simpla prin care clubul isi atinge scopul propus si totdata returneaza conditionat contributiile membrilor. Scopul este o dezvoltare continua a acestora in domeniul economic.

Invest Club este deschizator de drumuri pe acest segment, fiind primul club de investitori din Romania cu personalitate juridica.

Invest Club isi doreste sa promoveze conceptul de club de investitori ca forma de investitii comune, forma reglementata juridic si recunoscuta de autoritatiile de supraveghere. Invest Club a facut demersuri in acest sens.

Invest Club vizeaza pe viitor deschiderea de asfel de cluburi in toate orasele importante ale tarii si unirea comunitatilor sub un singur nume care sa sporeasca sansele de promovare a pietei.

Cronologie

27 Feb 2015 In cadrul Forumului pentru Investitorii de Retail organizat de BVB, Invest Club anunta intentia de a infiinta primul club de investitori din Romania. comunicat
19 Mar 2015 Are loc evenimentul de lansare a clubului. Printre cei 100 de participanti se numara si Eusebiu Burcas, Bogdan Mugescu din partea BVB si cativa reprezentanti ai caslor de brokeraj din Cluj. Referinte: Wall Street, Economica.net, Adevarul financiar, Buna ziua Cluj, EvenimenteBiz, Faclia
01 Apr 2015 Invest Club sustine prima intalnire a clubului in prezenta a 40 de persoane. Subiectele momentului Romgaz si Petrom.
25 Apr 2015 Invest Club organizeaza primul seminar gratuit intitulat “Cum funcționează bursa?” Temele discutiei au fost: inflatia, masa monetara, bancile nationale, cum se modifica pretul actiunilor si cum sa alegem o actiune.
29 Apr 2015 Clubul investitorilor organizeaza o vizionare gratuita a filmului “Inside Job” in parteneriat cu Cinema Marasti
08 Mai 2015 Clubul e invitat sa dezbata subiectul “Stock market , the next level for your business” in cadrul unui eveniment organizat de CSR
13 Mai 2015 Are loc intalnirea lunara a clubului. Tema discutiei “posibilul faliment al Greciei”. Prima colaborare cu Business Ladies Club
24 Mai 2015 Invest Club e invitat ca speaker la Gentleman in Business organizat de BLC
27 Mai 2015 Seminar Hedging (protejarea impotriva riscului). Realizat cu sustinerea FSEGA
11 Iun 2015 Intalnirea clubului. Au loc primele inscrieri oficiale in club
24 Iun 2015 Constituirea fondului. Se alege brokerul si se executa primele ordine
08 Iul 2015 Intalnirea Clubului. Invitati Marius Muresan – trader la o firma de pe Wall Street si Ovidiu Popica – Project Manager la “Startup Café”
10 Iul 2015 Invest Club participa la o masa rotunda la sediul BVB pentru a discuta dezvoltarea cluburilor de investitori.
01 Aug 2015 Intalnire lunara.
03 Sep 2015 Intalnirea lunara. Noi achizitii, analiza portofoliului
08 Oct 2015 Intalnirea lunara. Invitat Erik Barna CEO Life is Hard si Virgil Zahan CEO Goldring SA. Referinte: Economica.net, Wall Street, Startup café, Listare Aero:
22 Oct 2015 Clubul investitorilor participa ca sponsor la Smart Money Summit Bucuresti, eveniment realizat pe tema pietei de capital.
24 Oct 2015 Clubul impreuna cu Erste Asset Management organizeaza o masa rotunda. Temele de discutie: managementul portofoliului, fonduri
03 Noi 2015 Invest Club lanseaza “Invest Club Mures”, un club afiliat care va activa in zona Targu Mures
10 Noi 2015 Invest Club participa ca speaker la Saptamana Studentului Economist
12 Noi 2015 Intalnire Invest Club. Invitat Radu Rosca CEO BT Securities
15 Noi 2015 Invest Club anunta infiintarea unui Club de Investitori in Timisoara
26 Noi 2015 Facultatea de Business impreuna cu Invest Club organizeaza Investor Day
17 Dec 2015 Lansare Invest Club Timisoara. Surse: PressAlert, Doing Business, Timisoara Express, Ziare Live
18 Ian 2016 Invest Club Mures e prezentat intr-un reportaj al televiziunii locale. Intalnirea clubului are loc in aceeasi zi
20 Ian 2016 Clubul e prezent si vorbeste la seminarul “Fluent in Finante” organizat de BVB