Drahma greceasca are un nou design, actiunile tiparnitei zboara

In cadrul ultimei intalniri a clubului vorbeam despre sirul de evenimente care s-ar putea desfasura in cadrul default-ului Greciei. Dintre acestea amintesc urmatoarele:

“Falimentul unei tari difera de falimentul personal si nu inseamna ca nu va plati acea datorie, ci va trebui sa gaseasca metode alternative pentru a face asta.

Printre putinele variante e renuntarea la moneda Euro pentru a fi inlocuita cu drahma, o moneda mult mai slaba pentru a putea fi devalorizata. Aceasta ar fi singura metoda prin care Grecia ar putea scapa de o parte a datoriei si de a face fata platilor, prin diminuarea datoriei ca rezultat a devalorizarii monedei.

Exitul ar putea fi facut in 2 feluri:

  1. Grecia ar vota iesirea in Parlament, avand majoritatea, ceea ce e putin probabil. Daca acest lucru se va intampla, in acelasi timp ar trebui printata noua moneda pentru a fi inlocuita. Daca schimbarea nu s-ar face repede, respectiv daca nu ar fi o operatiune bine planificata si executata in mod organizat, haosul s-ar instaura in tara. Zvonul ca Banca Nationala se pregateste sa printeze bani (drahma) ar ajunge in piata si s-ar dezlantui haosul.
  2. Se va organiza un referendum in randul populatiei pentru a vota exitul. Bursele vor reactiona instant.”

Fac aceasta precizare deoarece printarea unei noi monede ar trimite o prima unda de soc in piata si ar certifica faptul ca Grecia se gandeste la modul practic sa iasa din UE.

Bloomberg si Zerohedge au depistat o companie specializata in productia hartiei securizate, numita Fortress Paper, a carei actiuni au crescut cu peste 75% in ultimele 10 zile. Momentul declansarii cresterii a fost data de 05.05.2015, cu o zi inainte de data efectuarii primei transe a lunii Mai catre FMI.

ftp

Fortress Paper

Subsidiara din Elvetia a companiei, numita Landqart, ar fi primit o comanda de 2.715 tone de hartie securizata conform Bloomberg in primul trimestru al acestui an.

Mai mult decat atat, se pare ca designul drahmei ar fi fost creat conform Zerohedge aici.

noua drahma greceasca

Un articol similar, pe un site partener aici

Alte detalii despre Grecia aici

Bursa din Grecia sa afla inca pe un trend descendent, iar cotatia actuala a indicelui bursei reprezinta un moment bun de shortselling din punct de vedere tehnic. Altfel spus bursa nu da semne de inversare de trend, respectiv de imbunatatire.

Athens Composite Index

Athens Composite Index

Randamentul obligatiunilor grecesti la 10 ani se afla inca pe acelasi trend ascendent, ceea ce se traduce intr-un pret in scadere al obligatiunilor, sugerand neincredere in acestea.

Randamentul obligatiunilor grecesti

Randamentul obligatiunilor grecesti

Disclaimer:

Materialele prezentate reprezintă opinii şi nu sunt şi nu trebuie tratate ca recomandări de investiţii. Informările, materialele sau analizele transmise de către Invest Club au scop exclusiv educativ sau informativ, nu sunt și nu pot fi considerate recomandări de cumpărare/vânzare/păstrare a unui anumit instrument financiar, nu reprezintă și nu trebuie tratate ca indicații sau sfaturi privind strategiile de tranzacționare.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partenerii nostri