De ce creste EURO cand bursele scad? Ce e un carry trade?

Pentru a intelege acest lucru e nevoie in primul rand sa intelegem un concept foarte important si anume ce este un “carry-trade”.

Carry-trade-ul e o actiune specifica marilor bancheri de a incasa dobanzi mari folosind imprumuturi cu dobanzi mici. Acest procedeu e denumit si “imprumutul de la bogati pentru a credita saracii”. De ce si cum se realizeaza? In momentul de fata rata dobanzii stabilita de BCE e de -0.3%, insemnand (teoretic) ca daca iei un imprumut de la ei, vei inapoia mai putin decat ai primit. Insa pentru a nu complica lucrurile sa presupunem ca dobanda e 0. Aceasta e prima premisa a unui carrytrade, adica un imprumut ieftin. Daca acest jucator depune banii intr-un depozit la o banca din Romania cu dobanda de 1% pe an, la sfarsitul unui an va avea un profit de 1%.

Evident acest lucru nu se va intampla deoarece jucatorul cauta un produs care produce randamente superioare si este relativ sigur, cum sunt titlurile de stat. Insa, bineinteles, cele mai mari randamente le vor avea tarile emergente sau cele care se afla in pericol. Sa luam exemplul Rusiei. Randamentul titlurilor de stat rusesti este de 10.65%

russia 5y bond

Astfel jucatorul nostru va plati o dobanda 0 pentru imprumutul contractat si va incasa anual o “dobanda” de peste 10%. Daca este unul prudent, probabil va achizitiona si CDSurile aferente (primele de asigurare in caz de default) pentru a fi sigur ca nu va pierde banii intr-un instrument cu risc( un randament de 10%, desi foarte bun, e un indiciu ca lucrurile sunt problematice, vezi Grecia, etc.). Acest CDSuri il vor costa un 5.6% aditional pe an.

russa cds

In consecinta prietenul nostru va realiza in conditii de maxima siguranta un randament de 10.6(randament titluri) – 5.6(prima de asigurare) – 0 (dobanda imprumutului) = 5%, fara prea mult stres. Varianta cu primele de asigurare e impinsa la extrem deoarece nu multi aleg varianta asta, lasandu-se expusi, iar aici intervine problema.

Problema intervine cand piata scade, iar pretul titlurilor de stat scade si el, deoarece toata lume vrea sa iasa din tranzactii. Lichidand pozitia, traderul se va vedea nevoit sa returneze banutii imprumutati, in consecinta va trebui sa cumpere euro, iar acest lucru va genera o apreciere a monedei.

Varianta 2 strict valutara.

Traderul se imprumuta in euro si schimba banii in USD, el pozitionandu-se pe crestere (long) USD/EUR sau “short” EUR/USD. In acest caz diferenta de dobanda dintre EUR si USD ii va fi creditata traderului. (De precizat aici ca acest carrytrade este unul cat se poate de ineficient din prisma dobanzii, de regula, un investitor va folosi in locul dolarului american o moneda precum dolarul australian sau neozelandez)

Este foarte simplu … daca perechea timp de 1 an nu isi schima paritatea. Daca in acest moment diferenta dintre dobanda Euro si USD e 0.8%, in conditiile in care perechea variaza contrar mai mult decat atat, acest carry trade esueaza. Cand esueaza? Cand piata e volatila. Ce creaza volatilitatea? Scaderea burselor.

In concluzie, toti cei care urmaresc un carry trade sunt “short” EUR/USD (pariaza pe scaderea perechii), si intotdeauna vor iesi din tranzactie cand piata e volatila, ceea ce face ca EURO sa se aprecieze.

Concluzia 2: Banii destepti sunt short pe EUR/USD si au castigat nu doar diferenta de dobanda ci si procentul urias din deprecierea cotatiei, indiferent ce spun ei acum.

Certitudine: Dolarul american este o moneda de refugiu. Asta inseamna ca atunci cand lucrurile sunt cu adevarat problematice si lumea fuge din fata furtunii, ei se refugiaza pe o moneda care are sustinere si nu se va deprecia cum ar putea sa o faca monedele tarilor din Europa de Est (parere personala) :)). Cu alte cuvinte, cand vedem ca dolarul se intareste relativ repede, acesta poate fi un semn clar de refugiere.

Concluzia 3: Avand in vedere evolutia divergenta a perechii EUR/USD cu bursa de actiuni, putem trage concluzia ca banii inca sunt in piata si poate lucrurile nu sunt chiar atat de rele. Atat timp cat aceasta relatie inversa e functionala lucrurile sunt relativ normale. Insa, daca vom vedea zile sau perioade cand bursa scade si va scadea si perechea EUR/USD, pentru mine e un semn ca refugiul a inceput si lucrurile se agraveaza. In speta, achizitiile de dolari (refugiu) vor depasi achizitiile monedei euro.

De observat in graficul comparat al indicelui DOW Jones versus paritatea EUR/USD cum acestea sunt invers corelate. In acelasi timp minimele indicelui se afla la valori asemanatoare pe o linie orizontala, insa aceleasi minime coincid cu minime in scadere pe perechea EUR/USD.

doweuro

Disclaimer:
Materialele prezentate reprezintă opinii şi nu sunt şi nu trebuie tratate ca recomandări de investiţii. Informările, materialele sau analizele transmise de către Invest Club au scop exclusiv educativ sau informativ, nu sunt și nu pot fi considerate recomandări de cumpărare/vânzare/păstrare a unui anumit instrument financiar, nu reprezintă și nu trebuie tratate ca indicații sau sfaturi privind strategiile de tranzacționare.

Comments

comments