Consecinte probabile in caz de neplata a Greciei

Am conturat in imaginea de mai jos cateva scenarii in caz de neplata a Greciei.

Din punctul meu de vedere sectorul public nu va fi sacrificat, intrucat reprezinta punctul forte al campaniei partidului Syriza, iar acest lucru ar avea un impact direct asupra populatiei care ar putea reactiona negativ. Mi se pare o miscare deosebit de gresita din partea partidului in conditiile in care vrea sa pastreze puterea.

O a doua promisiune electorala a fost restructurarea datoriei FMI, iar aceasta va fi cea vizata din punctul meu de vedere. In acest moment asul Greciei este santajul, respectiv amenintarea default-ului. Totusi grecii par a nu isi da seama de ce implicatii imense ar avea acest lucru. Un articol asemanator aici.

Ca si parere personala in desfasurarea evenimentelor si eventualele corectii de pe piata, un rol extrem de important il vor juca titlurile de stat (bonds) si forma acestora de asigurare, numite Credit Default Swaps (CDS). CDS-urile, aceste derivate financiare pe care nu le cunoaste multa lume si despre care poate m-ati auzit vorbind intruna, au jucat un rol extrem de important in criza din 2008. In acel moment fimele de asigurare au fost primele salvate de guvernul SUA, ca urmare a obligatiei de plata a acestor asigurari. Impactul va fi mare pe piete in cazul in care CDS-urile ar fi declansate, doar ca acum nu are cine sa ofere acel bail-out asiguratorilor. Cu CDS-urile declansate contaminarea pietelor ar fi majora.

Alte detalii ale default-ului aici

Consecinte probabile in caz de neplata Grecia

Consecinte probabile in caz de neplata Grecia

Calendarul de rambursare a datoriei.

datoria greciei

Disclaimer:

Materialele prezentate reprezintă opinii şi nu sunt şi nu trebuie tratate ca recomandări de investiţii. Informările, materialele sau analizele transmise de către Invest Club au scop exclusiv educativ sau informativ, nu sunt și nu pot fi considerate recomandări de cumpărare/vânzare/păstrare a unui anumit instrument financiar, nu reprezintă și nu trebuie tratate ca indicații sau sfaturi privind strategiile de tranzacționare.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partenerii nostri