Despre China: bursa, sinucideri, arestari, interventii, miliardari si evenimente

Evenimente bursa din China

Evenimente bursa din China

China pare sa schimbe ultima tactica de a interveni masiv intr-o piata libera, cu una mai neortodoxa. Aparent, short-selling-ul(pariul pe scadere) nu este permis decat in anumite situatii care nu au fost mentionate. Cu siguranta nu are rolul de a reglementa piata si a oferi o valoare reala a activelor si cu siguranta nu e o metoda de protejare a portofoliilor intr-o mare bula… Nu as stii sa va raspund de ce China a activat short-urile, dar daca esti pregatit sa o faci, riscurile nu sunt doar financiare, ci si penale :))).

Peste 200 de persoane au fost arestate sub acuzatia de manipulare a pietei si raspandirea de informatii eronate (cu privire la economia Chinei), care au cauzat crash-ul bursei. Intre timp un jurnalist a fost gasit tap ispasitor si cativa manageri au “recunoscut” ca au cauzat haos pe piata. Concluzia e simpla: din milioanele de investitori la bursa din China care toti au cumparat actiuni, majoritatea luand imprumuturi sa faca asta, undeva la 200 s-au gandit sa faca opusul, iar acesti “colosi” au rasturnat piata.

Haideti sa spunem povestea adevarata!

  • In data de 17 aprilie Invest Club tragea primul semnal de alarma cu privire la bursa din China

“Bursa din Shanghai permite sa se vanda in lipsa(“sa se parieze pe scadere”) mai multe tipuri de actiuni si totodata fondurilor sa le imprumute. Aceasta decizie vine in contextul in care bursa a crescut cu 100% in ultimul an si pe fondul a mai multor pareri ca bursa se afla intr-o mare bula. Daca ai fi un conspirationist, te-ai putea gandi ca ar fi o miscare desteapta de protectie cand simti ca lucrurile incep sa se intoarca, mai ales in contextul in care economia da semne de oboseala.”

  • Se estimeaza ca in piata existau mai bine de 320 de miliarde USD imprumutati sub forma de levier (margin trading). Citeste despre efectul levierelor AICI
  • La sfarsitul lunii iunie primeam un telefon din SUA care imi spunea ca 30 mld $ au fost aruncati direct in piata de catre China pentru a opri scaderea. Era vorba de achizitii directe de actiuni, nu de politici monetare. I-am spus persoanei ca nu il cred si ca reprezinta o coincidenta bounce-ul respectiv. Ceva timp mai tarziu vorbim de 300 de miliarde … undeva in zona datoriei totale a Greciei.
  •  Mai bine de 90 milioane de persoane au conturi deschise la bursa, in consecinta stim de unde s-au evaporat acei bani.
  • In China, 70 dintre membrii Congresului National Popular au o avere totala de 89 miliarde USD conform unui articol din 2012. Tinand cont de evolutia burselor probabil valoarea e mult mai mare. Astfel avem un stat comunist condus de niste miliardari care cu siguranta au avut mult de castigat din evolutia recenta a burselor. Intrebarea se pune cum scoti atatia bani(exit) de pe bursa fara ca sa se observe? Evident, trebuie sa le vinzi cuiva. Cui? POPULATIEI!

Tot de curand am purtat o discutie, cu o persoana pe care o respect mult, despre concentrarea averilor, fenomen care e caracterizat de evenimente majore. Asemanarea cu criza din 1930 din SUA, din punctul meu de vedere, are la baza acest aspect important. In aceste momente populatia pierde sume importante pentru ei, insa mici ca valoare. Aceste valori mici, adunate, reprezinta mult. Trebuie sa fim constienti ca cineva va profita de aceste “discounturi” si va cumpara activele populatiei. Astfel, intotdeauna, dupa perioadele de criza, inegalitatea dintre cei bogati si restul creste semnificativ. In Marea Criza oamenii au pierdut mult, insa anumite companii au inhatat acele active la preturi de nimic. Oamenii au pierdut la colectiv, dar acele active s-au concentrat in mana celor putini, care au avut resursele necesare sa le achizitioneze. Daca e sa ne uitam la China, putem specula ca “unii” miliardari, fara sa fie neaparat legiuitorii tarii in Congresul National, care au participat activ la cel mai mare experiment financiar la secolului 21, si care au avut “intuitia” sa isi vanda activele scump, au acum resursele sa isi rascumpere detinerile ieftin, si acestea pare ca se tot ieftinesc. Totusi cineva trebuie sa suporte pierderile. Cine? Evident populatia. Aceeasi populatie care si-a investit toate economiile in bursa, folosind leviere mari, cel mai probabil fara sa inteleaga multe despre piata. Acum, aceeasi populatie se intoarce falita la locurile de munca, care nu e sigur ca le mai au pentru mult timp, sau se intorc inapoi la satele lor, inapoi la saracie, stergand toata munca ultimilor ani petrecuti in orasele industriale.

As fi curios sa vad o statistica onesta a sinuciderilor din aceasta perioada. Tineti cont ca ce auzim noi este filtrat bine de tot.

Fara sa aratam cu degetul spre masoni si iluminati, aceste procese sunt cat se poate de naturale in ciclurile economice si toti le acceptam ca atare. Cu totii stim ca cei bogati devin mai bogati in timp ce saracii saracesc. Oare va lua cineva la intrebari pe unul din acesti miliardari ai Chinei cu privire la “eventualele” short-uri, pe care le-au acumulat ?

Din punctul de meu de vedere, traim vremuri istorice, iar aceasta perioada va face obiectul multor teze de doctorat, documentare si va ramane in istorie ca ceva ce nu va mai putea fi reprodus, nici macar de China.

Mii de multumiri forexcoachingsolutions.com pentru aportul la materialul de mai jos:

Stadiile bursei din China

Stadiile bursei din China

Din punct de vedere tehnic, valurile Elliot sunt cat se poate de evidente pe perioada de ascensiune.

Pe partea de corectie, daca valurile respecta caracterul AB=CD, ne-am putea astepta la un rebound fals YX in zona 3400, urmat de ultimul val de scadere XZ. Totusi, pentru ca principiul sa se respecte, valul XY (sau valul 3) nu poate fi cel mai scurt. Asta inseamna ca miscarea actuala corectiva nu s-a incheiat, deci putem fi martorii unei continuari a scaderii, inainte ca sa vedem reboundul amintit.

Shanghai Elliot Waves

Shanghai Elliot Waves

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.