Cel mai vechi club de investitori a transformat 3.000$ in 500.000$

160323090504-lafayette-investing-2-780x439

E vineri după-amiaza. Aproximativ 100 de studenți din cadru colegiului Lafayette se intalnesc pentru a vorbi despre actiuni si obligatiuni. Aceasta nu este un curs. Este cel mai vechi club de investitori din SUA condus de studenti.

Clubul a fost initiat de John Tarbell, un profesor de finante care s-a alăturat armatei. Ulterior sfaturile sale au fost ascultate de multi veterani. Atat de apreciate incat acestia i-au incredintat 3.000$ pentru a incepe un club de investitori în Lafayette, o mică școală din Pennsylvania, unde a revenit la predarea finanțelor full-time după serviciul militar.

Astăzi, portofoliul este în valoare de peste 500.000 $.

Fondul a câștigat mai mult de 17,500%, din momentul primei achizitii în 1946. Este un fond care bate per ansamblu piata (indicele S&P 500).

“Investitiile sunt pentru toată lumea” este motto-ul neoficial al clubului. Este una dintre cele mai populare organizații din campus.

Se estimeaza că, în cazul în care clubul ar fi reinvestit toate dividendele sale de-a lungul anilor, s-ar fi acumulat aproape 4 milioaane $. Dar clubul este educativ și de multe ori folosește banii din dividende pentru a finanța activități, vorbitori și excursii pe teren.

160308184111-lafayette-investing-1951-custom-1

Clubul de investitori din Colegiul Lafayette 1951.

Reusesc sa bata piata (S&P 500)

“Vedem portofoliul clubului ca si cum ar fi propriul nostru portofoliu personal”, spune Rand Lewis, președinte al clubului. Acesta spune ca exista o mare presiune pentru a susține tradiția unui rezultat pozitiv.

Cum functioneaza?

Membrii trebuie să fie informati și să prezinte actualizări săptămânale. Apoi acestia argumenteaza daca ar trebui să cumpere sau să vândă. Uneori există chiar și “lupte” în cazul în care membrii nu se pot decide pe o anumita actiune.
La finalul întâlnirii, toată lumea votează DA sau NU referitor la actiuni .

Portofoliu

“Incercam sa cumparam companiile cu dividende sănătoase și cu randament ridicat”, spune Lewis, un jucator de fotbal american. El regretă ca a convins clubul să cumpere Ferrari (RACE), care a cam pierdut cursa de la IPO.

Portofoliul actual al clubului are 41 de actiuni, o dimensiune care este similara cu o mulțime de fonduri de investitii profesionale. Accentul este pe termen lung. La urma urmei, portofoliul are deja aproape 70 de ani.

portofoliu Lafayette

Portofoliul clubului

Pentru Lewis, cel mai mare castig după trei ani de la club este realizarea faptului că nu există nici o “actiune sigura”, numai “portofolii sigure”.

Clubul de investiții Lafayette

Articol publicat original in CNNmoney

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partenerii nostri