Poll – Ce credeti ca vor vota grecii la referendum?

Duminică va fi o zi istorica pentru Grecia si poate pentru zona Euro. Dacă ei votează “da“, aceasta va însemna reduceri de cheltuieli, cresterea taxelor, și mai multe runde de negocieri tensionate cu creditorii europeni.

DA” ar semnala poporul grec vrea să rămână în zona euro, chiar dacă aceasta înseamnă a accepta cererile Troika. Dar dacă ei aleg această opțiune, vor exista două probleme mari.
  • Una dintre probleme este ei votează ceea ce nu mai este pe masa negocierilor. Oferta de săptămâna trecută, a venit cu un termen: 30 iunie. Asta e data la care finantarea Greciei s-a sfarsit, si totodata ziua în care datora o plată de 1.6 mld la Fondul Monetar Internațional.
  • Un vot da” ar putea submina în mod fatal guvernul Tsipras. În timp ce liderii europeni ar putea fi dispusi să ajunga la o înțelegere cu Grecia, probabil nu vor vrea să negocieze cu un om care a denunțat oferta lor anterioara și a cerut oamenilor săi să voteze împotrivă. Și Tsipras s-ar putea confrunta, de asemenea, cu o revoltă din partea membrilor partidului său SYRIZA în cazul în care încearcă să accepte acordul.


Dacă grecii voteaza “NU, se va declanșa probabil ieșirea Greciei din zona euro care ar cauza tulburări pentru economia greacă, pe termen scurt, dar ar putea da în cele din urmă Greciei mai mult control asupra destinului ei.

Problema de bază este că Grecia este un risc pentru creditori si doar Troika sunt dispuși să ii împrumute cu bani. Deci, dacă Grecia pleacă de la masa negocierilor, va trebui să găsească o altă cale de a acoperi gaura imensa din bugetul său.O opțiune ar fi reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe.  Acest lucru este contrar promisiunilor electorale pentru partidul SYRIZA.

O altă opțiune ar fi ca guvernul să înceapă plata cheltuielilor interne cu IOU în loc de euro. Aceste IOU ar funcționa ca o a doua monedă, care circulă alături de euro în economia Greciei, dar fără valoare în afara Greciei. În teorie, acest lucru ar putea oferi economiei Greciei o lichiditate extrem de necesara, fără a părăsi în mod oficial zona euro.În practică, însă, acest lucru ar fi probabil doar primul pas spre ieșirea din zona euro. Oricine e pus in fata unei alegeri ar cere să fie plătit în euro în loc de IOU, așa că euro s-ar scurge treptat din economia Greciei. Guvernul grec va fi obligat sa imprime mai multe IOU, până când ar deveni moneda țării de facto. Și chiar daca guvernul le-ar putea declara cu o valoare egala cu euro, este puțin probabil ca piata să fie de acord.

Grecia ar putea economisi bani si din oprirea plăților către creditori. Dar această cale nu va fi ușoara. Ar declanșa probabil o criză financiară și mai mare, care ar putea paraliza și mai mult economia Greciei.În cele din urmă, respingând acordul oferit de Troica, ar fi un prim pas spre ieșirea Greciei din uniunea monetara. Rezultatul final va fi introducerea unei monede grecesti independente, cel mai probabil numita drahma. Grecia ar putea converti datoriile din euro în datorii exprimate în drahme, permițând astfel țării să plătească aceste datorii cu moneda depreciată.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.