Cat mai continua scaderile pe Romgaz?

Zilele acestea intrebarea care ii macina pe multi investitori este “Cat mai scade Romgazul?”. Ingrijorarea acestora este inteleasa dat fiind faptul ca cotatia companiei de gaze se afla la un minim istoric iar articolele din presa de specialitate anunta in fiecare saptamana acelasi titlu “Romgaz la minim istoric”.

Scaderile cotatiei actiunilor Romgaz au inceput de la jumatatea acestui an cand compania a raportat un rezultat financiar mai slab decat cel asteptat. Dupa primul semestru profitul net a scazut cu 12% pana la valoarea de 766,6 milioane de lei. Acest lucru s-a datorat scaderii cu 6% a cererii consumului de gaze naturale la nivelul intregii tari. Conform unui raport al companiei,  cantitatea de gaze naturale livrata a coborat in primele sase luni cu 12,1%, la 2,88 miliarde de metri cubi, fiind acoperita aproape integral din surse interne.

Cele mai recente date financiare raportate de companie nu au facut investitorii sa revina la sentimente mai bune. Conform datelor la 9 luni profitul companiei a scazut cu 14% fata de perioada similara a anului trecut iar profitul operational (EBITDA)  s-a redus cu 7,6%.

O alta veste proasta a venit la sfarsitul lunii octombrie cand Fondul Proprietatea a anuntat ca va vinde pana la 3,78% din acţiunile Romgaz  prin plasament privat accelerat pentru a obtine lichiditati pentru a-si susţine programul de rascumparari.

Avand toate aceste date pentru a linisti investitorii, Romgaz a anuntat ca va pastra valoarea dividendului intacta. Astfel ca un calcul estimativ arata ca valoarea dividendului pentru 2015 ar putea fi 2.6250. Asta inseamna un randament de 9.98 raportat la pretul de astazi.

Analiza a graficului Romgaz arata un trend puternic descendent inceput in luna iulie.

trend

Pentru a face o estimare a evolutiei viitoare am aplicat teoria valurilor lui Elliot pe trendul descendent al cotatiei. Ce a iesit puteti vede mai jos.

elliot wave

Pentru cei care nu cunosc teoria valurilor lui Elliot am sa fac o scurta descriere pentru a intelege mai bine ce arata desenul de mai sus.

Teoria valurilor lui Elliot spune ca evolutia graficului unei actiuni este exprimata in 5 valuri din care 3  se formeaza in directia trendului ( valurile 1, 3, 5) si 2 valuri ( 2, 4)  impotriva directiei trendului. Dupa incheierea acestor 5 valuri urmeaza o perioada de corectie formata din 3 valuri (A, B, C) care se misca in directia opusa.  Dupa finalizarea unui astfel de ciclu urmeaza o noua serie de 5 valuri si povestea se repeta.

Dupa cum se poate vedea in desen la inceputul lunii decembrie a fost incheiat cu “succes” si ultimul val de corectie valul C.  Valul C ar fi trebuit sa urce mai sus decat valul A dar acest lucru nu s-a intamplat datorita vanzatorilor care au fost mai puternici. Formatiuniea grafica rezultata in faza de corectie (A, B, C)  se numeste “corectie mobia” (Running).  Aceasta este un semn al unui trend puternic si probabil urmatorul val de impuls va fi puternic si de durata.

Asadar in momentul de fata suntem in plin val 1. Care dupa cum se poate vedea a coborat azi pe fondul unui volum foarte ridicat pana la nivelul fibonnaci 2.618. Analizand oscilatrul Stohastic acesta este mult sub nivelul 20 ceea ce indica ca scaderile vor continua. Totodata histograma indicatoul MACD este puternica in teritoril negativ iar mediile mobile sunt mult distantate si au un unghi de inclinatie spre teritoriul negativ.

predicitie_romgaz

Totusi lumanarea care s-a format astazi, un hammer, ne da oarece sperante ca inca cumparatorii nu au disparut din piata.

Ce va urma?

Odata valul 1 incheiat, valul 2 va aduce o noua speranta cumparatorilor acest val fiind unul de corectie. Asta inseamna ca se va inregistra o scurta perioada de crestere a actiunilor pana la un nivel maxim de 61.8% din valul 1. Odata valul 2 incheiat valul 3 va continua scaderile abrupte, acesta fiind valul cu lungimea cea mai mare. Vezi valul 3 din ciclul anterior!

Dat fiind faptul ca pretul petrolului continua sa scada iar pretul gazelor este direct influentat de cotatia barilului de petrol, in lipsa unor date pozitive din partea companiei, scenariul pesimist de mai sus este destul de probabil sa se intample.

Comments

comments