Cat de mare e riscul Deutsche Bank (in imagini)

Se vorbea intr-un articol precedent ca “problema adevarata legata de DB, din punctul meu de vedere, e conectivitatea bancii in toate sectoarele pietei de capital. Daca e vorba de scandalul Libor, scandalul aurului sau presupusa manipulare a cursului eur/usd, DB este implicata prin faptul ca e un jucator important in toate aceste piete: metale, swapuri, valute, datorii suverane, piete pe care banca e si market maker. Sa nu uitam ca  piata derivatelor e cea mai mare piata din lume. Implicatiile unei evolutii problematice a DB s-ar rasfrange in primul rand asupra acestor derivate. O problema a DB e o problema a derivatelor si a colegilor acesteia precum:Barclays, City, UBS, HSBC si JP Morgan. Un esec al DB ar trimte unde de soc puternice asupra acestora si totodata asupra companiilor asiguratoare, care preiau riscul de default.”

Haideti sa intelegem ce sunt aceste derivate.

Derivatele financiare sunt contracte intre doua parti prin care una vinde un activ (actiuni, obligatiuni, metale, etc) cu obligatia contractuala de a-l cumpara inapoi la un moment dat. Sa luam exemplul aurului. Daca eu vand o cantitate de aur cuiva, iar el are obligatia de a mi-l vinde inapoi ulterior, el teoretic trebuie sa depoziteze aurul, nu il poate folosi si nu are foloase de pe urma lui. Singurul profit il reprezinta diferenta de cotatii dintre pretul de vanzare si cel de cumparare. Prin urmare, un derivat permite asumarea acestor obligatii contractuale (diferenta de cotatii) fara ca aurul sa fie fizic in posesia cuiva, astfel evitand costurile de depozitare, eventuale riscuri, etc. Suna bine! dar are si un revers. In acest caz aurul nici nu trebuie sa existe! De aceea pe piata derivatelor se tranzactioneaza de obicei de sute sau mii de ori mai mult aur decat exista in realitate.

Cat de mare e riscul? Cam atat.

db1

Cifrele sunt: Romania 0.15 Trn €, Ger – 3.9 Trn €, Euro – 13.2 Trn €, Derivate DB – 76 Trn €, Bursa globala 69 Trn €

Dupa cum reiese din vizualizarea de mai sus, expunerea Deutsche Bank pe piata derivatelor e mai mare decat valoarea bursei globale, insemnand totalul valorilor de piata a tuturor companiilor listate la bursa din intreaga lume.

Daca asta vi se pare mult, stati sa vedeti care este valoare pietei globale de derivate.

Sunteti pregatiti?

db

In situatia de fata nu m-as ingrijora foarte tare legat de cateva credite neperformante pe care oricum le cumpara BCEul. (a se interpreta ca pe o gluma)

Insa mi se ridica parul cand ma gandesc la aceste derivate si la companiile de asigurare care au preluat riscul de default, asigurand atat bancile cat si unele produse.

Comparatie unora intre Lehman Brothers si Deutsche e deplasata.

db2

Un alt aspect, despre care multa lume nu stie nimic, sunt primele de asigurare in caz de default numite CDS. Aceste prime sunt platite de detinatorii actiunilor care, in cazul unui default, sunt indreptatiti sa fie despagubiti pentru investitia facuta. In consecinta evolutia “costului unei asigurari” e un excelent indicator al increderii in activul in cauza. Acesta este graficul.

Untitled

Dupa cum se observa, azi costul de asigurare este de 4 ori mai mare decat acum 1 an.

Pe final, evolutia pretului actiunii DB in ultimii 14 ani.

db3

Disclaimer:
Materialele prezentate reprezintă opinii şi nu sunt şi nu trebuie tratate ca recomandări de investiţii. Informările, materialele sau analizele transmise de către Invest Club au scop exclusiv educativ sau informativ, nu sunt și nu pot fi considerate recomandări de cumpărare/vânzare/păstrare a unui anumit instrument financiar, nu reprezintă și nu trebuie tratate ca indicații sau sfaturi privind strategiile de tranzacționare.

Comments

comments