Care e diferența dintre o acțiune ieftina și una scumpa?

O acțiune scumpa nu e caracterizata de faptul ca prețul acesteia are o valoare mare, sau ca are un preț pe acțiune mai mare fata de alte companii. În schimb un rol important îl joaca valoarea contabila.
Înainte de toate cum se calculează valoarea contabila a unei companii?
Pentru aceasta trebuie sa ținem cont de Activele companiei(ce deține) din care vom scădea Datoriile(ce datorează) și vom obține Valoarea Contabila (cat valorează compania la momentul de fata, fără a tine cont de evoluția viitoare). Dacă aceasta valoare contabila o împărțim la numărul de acțiuni emise, vom obține valoarea contabila pe acțiune, sau Book Value (Bv).

pbv1

( A nu se confunda aceasta valoare cu valoarea nominala a unei acțiuni. Valoarea nominala e valoarea unei acțiuni garantate de capitalul social, sau altfel spus:

vn

Astfel dacă prețul de piața este mai mare decât valoarea contabila spunem ca e vorba de o acțiune supraevaluata, iar dacă prețul din piața este mai mic decât valoarea contabila spunem ca e o companie subevaluata.
Un raport important este prețul acțiunii împărțit la valoarea contabila sau P/Bv.

pbv3

Dacă acest raport este unul subunitar(mai mic decât 1) vom spune ca acțiunea e subevaluata, dacă acest raport este supraunitar vorbim de o acțiune supraevaluata.

pbv

Însa aceste rapoarte nu sunt tot.

În practica faptul ca o companie este sub/supra evaluata nu reprezinta, luat de unul singur, un motiv de tranzacționare. Ba chiar mai mult, faptul ca o companie este subevaluata ne sugerează ca investitorii au pierdut încrederea în aceasta companie și sunt dispuși sa o vândă în pierdere (fata de valoarea contabila). Deoarece prețul unei acțiuni reprezinta o estimare a performaței viitoare, faptul ca aceasta e subevaluata (Nuclearelectrica, Petrom, Banca Carpatica)ne duce cu gândul la o previziune proasta. La pol opus se afla companiile supraevaluate (Banca Transilvania, Romgaz, BRD, BVB), care sugerează o încredere a investitorilor exprimata prin prețul acțiunii. Totuși luând în considerare caracterul subdezvoltat al bursei din România, care are un P/Bv mediu de 0.91 (subevaluata), putem spune ca bursa este una atipica, predominant subevaluata.

De aici se desprind doua mari strategii de investiții:

 

1. Investițiile în acțiuni scumpe – o investiție care împărtășește consensul pieței vis-à-vis de o anumita companie, în care investitorii au o mare încredere și care se așteaptă sa performeze bine și în viitor, sau altfel spus, sa își continue trendul ascendent. Partea proasta în acesta strategie e ca puteți investii în “ultima suta de metrii”. O companie care a supraperformat în trecut e posibil sa nu poată face sustenabila aceasta creștere, mai ales dacă s-a produs ca urmare a unor circumstanțe.  Mai mult decât atât investitorii timpurii în aceasta companie vor începe sa vândă cat timp e un preț mare și se vor baza pe raționamentul acțiunilor scumpe sa iasă de pe poziții, bucurându-se de lichiditatea creata. Nu în ultimul rand multi investitori timpurii au o marja mare de profit pe un asemenea simbol și vor putea menține poziția, chiar dacă prețul suferă corecții (scăderi) mari, atâta timp cat corecția e inclusa în marja lor de profit. Procentele realizate în acest caz sunt mai mici însa implica un grad mai mare de siguranța.

2. Investițiile în acțiuni ieftine (acțiuni cu discount) – o investiție prin care se profita de discountul fata de valoarea contabila, bazata pe o revenire a prețului, sau o modificare de trend.  Aceasta strategie se bazează pe caracterul solid al companiei, care, datorita unor împrejurări a creat o lipsa de încredere în rândul investitorilor.Ex: Petrom este cea mai mare companie din tara cu un grad mare de profitabilitate, însa care, datorita scăderii prețului al petrol, se confrunta cu o lipsa de încredere, ce se transpune într-un preț în scădere. Cei ce decid sa investească într-o acțiune ieftina mizează pe revenirea la stadiul inițial, mizând pe o situație atipica de moment. Procentele realizate în acest caz sunt mai mari, însa exista și riscul mai mare ca trendul descrescător sa continue.

ATENȚIE !!!!

Aici trebuie făcuta o mare diferența intre o acțiune scumpa și o acțiune la suprapret- ca urmare a unor circumstanțe de moment și care ar semnaliza profitarea de prețul ridicat și ieșirea de pe simbol. La fel trebuie făcuta o diferența intre o acțiune ieftina și una la subpret – ca urmare a unor rezultate proaste constante și a unor previziuni negative care ar trebui sa le facă de nedorit în portofoliul dumneavoastră.

O acțiune scumpa e caracterizata de: raport P/Bv supraunitar, creștere susținuta pe mai multi ani (trend ascendent), o lichiditate foarte mare, încredere mare în ea (ex: Banca Transilvania)tlv2

O acțiune la suprapret e caracterizata de: raport P/Bv foarte ridicat, creștere recenta, lichiditate mica, interese de moment. (ex: BVB)bvb

O acțiune ieftina e caracterizata de: raport P/Bv subunitar, creștere susținuta pe mai multi ani, lichiditate foarte mare, incredere afectata pe moment. (ex: Petrom)snp2

O acțiune la subpret e caracterizata de: raport P/Bv foarte mic, scădere susținuta mai mult timp (trend descendent), lichiditate mica, incredere afectata pe termen lung. (ex:Nuclearelectrica)

snn2

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partenerii nostri