Analiza: Romgaz ia o pauza de la corectii

Dupa o corectia de 20% de la inceputul anului pretul actiunilor Romgaz da semne de revenire. Saptamana ce tocmai s-a incheiat cotatia comaniei a inregistrat 5 zile in care pretul a urcat pana la valoare de 23 lei.

Bottom la 22 lei

La inceptul anului pe fondul ingrijorarilor legate de situatia din China si consumul redus de gaze naturale vanzatorii au reusit sa impinga pretul Romgaz pana la un minim istoric de 22 lei. Ulterior cotatia a avut o revenire spectaculoasa pana la 27 lei de unde cumparatorii nu au reusit sa impinga pretul mai sus. Chiar daca compania a anuntat un dividend consistent (2.7 lei) vestile proaste legate de contractele pierdute si rezultatele finaciare sub asteptari au cantarit mai mult in opinia investitorilor iar pretul s-a prabusit din nou incepand din luna aprilie. In urma corectiilor masive se pare pretul a gasit un suport serios din nou in jurul valorii de 22 lei.

Analiza rezultatelor finaciare

Rezultatele finaciare de pe trimestrul 1 au fost sub estimarile analistilor.

rezultat T1

gaze 1

Analiza valurilor Elliot

In imaginea de mai jos am incercat sa evidentiez valurile sub care pretul a evoluat incepand cu luna Iulie 2015 in trendul descendent. Deoarece valul 3 a fost un val destul de puternic descendet si extins, valul 5 nu a mai avut putere sa coboare cu mult mai jos (21.5) de suportul de la 22 lei.

RxWv7muo

Obstecolele pretului SNG

Dupa 5 zile de crestere, ajutata de volume ceva mai consistente, cotatia Romgaz a reusit sa depaseasca linia mediana superioara a canalului format de pitchforkul descendent. Strapungerea liniei s-a facut dupa cum se poate observa cu lumanare verde destul de mare fata de cele precendente, ceea ce denota un interes major pentru de cumparare. Urmatoarea provocare va fi nivelul de pret 24 lei ceea ce odata depasit va insemna “eliberarea” de sub influenta pitchforkului. Nivelul de 24 lei corespunde totodata si cu retragerea Fibonacci 38.2% ceea ce ii sporeste importanta.

Cel mai important nivel, care cred va pune probleme serioase pretului, va fi nivelul 25 lei. Pe langa faptul ca e un prag psihologic acest nivel corespunde cu retragerea Fibonacci 61.8 si totodata este intarit si de mediile mobile de 50 si 100 de zile. In caz ca acest nivel nu va fi spart se va forma un triunghi descendent o formatiune care odata validata va duce la o scadere si mai abrupta a pretului.

HfUbYZmK

Concluzie

Corectiile serioase ale pretului SNG si randamentul dividendului de 12%  i-a facut pe amatorii de dividende sa reintre la cumparare. Inceputul lunii iulie va aduce data ex-dividend si totodata o noua corectie importanta a pretului. In lipsa unor vesti bune sau a unor rezultate finaciare peste asteptari in luna august pretul Romgaz se va prabusi in continuare.

Comments

comments