Analiza: Raliul aurului intrerupt

La ultima intalnire Invest Club Mures prezentam cateva recomandari venite din partea brokerilor. Una din recomandari era pentru aur care a avut o evolutie spectaculoasa de la inceputul anului. Situatia complicata din China, scaderea accelerata a cotatiilor barilului de petrol si amanarea deciziei de ridicarea a dobazii din partea FED au facut ca pretul aurului sa creasca cu 23% de la inceputul anului.

Recomandarea brokerilor pornea de la premiza ca situatia economica mondiala se va mentine pe tot parcursul anului complicata iar astfel activele de refugiu cum e aurul vor inregistrea in continuare aprecieri. Chiar si in cazul in care economia mondiala isi va reveni si inflatia va creste aurul va avea de castigat investitorii cumparand aur pentru a se proteja de inflatie.

Singurul dusman al aurului este insa FED-ul.

Rapoartele economice tot mai incurajatoare venite din SUA si comentariile membrilor FED legate de eventuala ridicare de dobanda au facut ca raliul aurului sa fie brusc intrerupt. Pretul metalului inregistrand o depreciere de 6.4% fata de inceputul lunii. Acesta a reusit chiar performanta sa inchida in scadere in 6 sedinte consecutive.

O eventuala ridicare de dobanda si o crestere a dolarului nu fac deloc bine aurului care devine astfel mai scump.

In cadrul ultimei intalniri ce a avut loc saptamana trecuta membri FED au precizat clar ca decizia de ridicare de dobanda ve veni in urma unei analize atente a datelor economice ce vor fi facute publice in saptamanile ce urmeaza. Principalii indicatori care vor cantari cel mai mult in luare unei decizii sunt:

  • Balanta import/export pentru Aprilie (Goods Trade Balance) – 25 Mai
  • Estimarea PIB-ului (GDP) pentru primul trimestru – 27 Mai
  • Datele legate de inflatie (PCE Inflation) – 31 Mai
  • Increderea consumatorilor si vanzarile din retail  pentru luna Aprilie – 31 Aprilie
  • Date legate de mersul industriei (ISM Manufacturing) – 1 Iunie
  • Rata somajului pentru luna Mai – 3 Iunie

Date incurajatoare venite din partea oricarui dintre indicatori va pune o presiune si mai mare pe pretul aurului.

Din punct de vedere grafic pretul aurului a reusit sa sparga canalul ascendent in care se tranzactiona inca de la inceputul lunii februarie.

1s5o2

Un prim suport pentru pret este retragerea Fibonacci 38.2 care se gaseste la valorea de 1205. Tot in aceeasi zona se afla si extensia inferioara de 1.618 a pitchfork-ului ascendent creat de la mijlocul lunii martie creand astfel o zona de confulenta ce sporeste puterea acestui suport.

1s5pq

In cazul in care acest suport nu va reusi reziste pretul va inregsitra o depreciere mai serioasa probabil pana la 1140 – 1150 nivelul Fibonacci 61.8 al trendului ascendent realizat de la inceputul anului. Acest nivel corespunde totodata si cu extenisa Fiboncci 1.618 trasata din punctul W pana in punctul X creand si in acest caz o zona de confluenta si intarind suportul.

1s5sb

Comments

comments