AAGES SA se listează la sfarșitul lunii iunie – detalii despre companie

Compania AAGES SA din Sângeorgiu de Mureș a anunțat că la sfarsitul lunii iunie va debuta la BVB pe piața reglementată. Compania are o cifră de afaceri de peste 5 mil euro, active de 4.5 mil euro si un număr de peste 140 de angajați.

Perioada de subscriere se va desfășura in perioada 08.06 – 21.06. Cei interesați pot subscrie la un preț cuprins între 3.15 și 3.9/ acțiune, iar primele 4 zile de subscrieri oferă un discount de 5%

aa

CEO-ul companiei, domnul Molnár Gábor, mi-a oferit un scurt interviu împreună cu șansa de a vedea fabrica și de a relaționa cu angajații acesteia.

20170202_150901

Aflat la fața locului am fost extrem de plăcut surprins de felul in care domnul Molnar a vorbit despre compania pe care a fondat-o, de faptul că s-a facut disponibil pentru o asemenea vizită și pentru că a părut foarte interesat de nevoia investitorilor de a avea acces la informațiile pe care le caută.

aa1
Domnul Molnár este o persoană deschisă, modestă si extrem de abordabilă. Modestia dânsului dispare însă când vorbește de AAGES, si este înlocuită de o mândrie specifică unui om care acum își culege roadele unei munci de peste 25 de ani și are în subordine o companie recunoscută pe plan internațional în industria auto.

 

Tudor Irimiea: Cine sunt acționarii companiei? Ce dețineri au?

Molnár Gábor: 55% din acțiunile firmei este deținută de AAGES HEADINVEST care are zece asociați, cei care in 1990 au fondat firma AAGES SRL.

Prin deținerea acestui procent fondatorii, care și în prezent lucrează la AAGES ca specialiști în diverse domenii, unii cu funcții de conducere, asigură continuarea politicii de dezvoltare care a permis ca în 26 ani AAGES să devină o firmă cunoscută într-un domeniu de activitate cu perspective certe de dezvoltare.

5% din acțiuni sunt deținute de firma ITG Systec GmbH din Germania, 4% de către un investitor din Cluj Napoca iar diferența de 36% de investitori individuali, dintre care și fondatorii ai AAGES.

Ce pachet de acțiuni veți scoate pe bursă in cazul listării? Cine va vinde?

După listare, cu excepția celor 55% deținute de AAGES HEADINVEST, 45% din acțiuni vor fi disponibile pe piață.

In prima fază la listare vor fi disponibile 15% din acțiuni.

La cât evaluați compania?

Din mai multe metode de evaluare, rezultă o valoare care este în plaja de 35-38 milioane de lei.

Care credeți că este cel mai mare beneficiu al listării pe bursă pentru Aages?

Din anul 2000 peste 75% din produsele AAGES sunt vândute la export.

Chiar dacă în domeniul său de activitate numele firmei noastre devine din ce în ce mai cunoscută, în competiția cu firme consacrate, cu notorietate pe piață, a fi listată pe bursă este o garanție suplimentară care poate compensa prejudecățile nejustificate de altfel dar încă existente față de multe produse ”Made în România”.

aa11

Instalație de încălzire pentru forjare cu alimentare automată cu piese.

Pe de altă parte a fi listată la bursă ne poate oferi o mai bună mobilitate în cazul în care apar oportunități de dezvoltare care necesită resurse financiare proprii.

În prezent firma are o dimensiune potrivită pentru activitatea pe care o desfășoară dar contactele avute în ultimii ani și tendințele de regrupare a firmelor cu activitate similară cu cea a firmei noastre, pot genera înțelegeri care să se materializeze prin creșterea substanțială a volumului de comenzi și care pot necesita noi extinderi.

aa111

Hală de producție AAGES cu instalații in construcție pentru clienți din vestul Europei

În urma listării doriți să găsiți un investitor strategic cu o deținere consistentă sau v-ar plăcea să aveți acțiunile dispersate la un număr mare de acționari?

În viitorul previzibil, și planurile noastre niciodată nu s-au limitat doar la doi-trei ani, acționarul majoritar va fi AAGES HEADINVEST care va răspunde de dezvoltarea strategică a firmei pentru a urmări linia de creștere, așa cum se întâmplă din 1990.

Am dorii ca restul acțiunilor să fie deținute de mici investitori care au încredere în perspectiva unei firme clădite cu grijă în cei 26 de ani de activitate, și împreună cu fondatorii firmei, care se regăsesc în AAGES HEADINVEST, să fie în anii următori beneficiarii rezultatelor firmei.

Ce veți face cu sumele rezultate din vânzare?

Cei zece fondatori ai AAGES timp de 26 de ani au acceptat ca majoritatea profitului să fie reinvestit ani de ani.

Așa am reușit ca în prezent AAGES să dispună de hale de producție, birouri și ateliere de proiectare în suprafață totală de 3500mp, să dețină 50% din firma ELECTROTERM Ltd. care în 2016 a realizat o cifră de afacere de peste 1 milion EURO, cu peste 50% din produsele vândute la export.

Acum, când firma are o poziție stabilă pe piață, cu rezultate confirmate de la an la an și cu perspective bune pentru anii care urmează, fondatorii au decis să și vândă o parte din acțiunile deținute.

20170202_145556

Produsele AAGES combină mecanică fină cu electronică și cu comenzi numerice.

Veți distribui dividende după listare sau strategia companiei se bazează pe reinvestirea profitului?

Am decis pentru listare fiindcă firma și-a atins o fază de maturitate, când după 26 de ani în care cea mai mare parte a profitului a fost reinvestit, se poate stabili o cotă rezonabilă din profit pentru a fi distribuită acționarilor sub formă de dividende.

Desigur în cazul în care apar oportunități de dezvoltare se poate decide pentru utilizarea unei cote mai mari din profit ca resurse proprii, dar va exista și posibilitatea de emitere de noi acțiuni.

Sunteți dispus să renunțați la pachetul majoritar, v-ați gândit la un exit?

Chiar daca între membrii fondatori ai AAGES nu există relații de rudenie, firma a crescut ca o firmă de familie, în care își găsesc locul și angajații, mulți cu peste 20…23 de ani vechime la noi.

Iar ca firma să nu devină „bătrână”, an de an se întinerește cu noi angajați, care la rândul lor învață, adună experiență și devin membrii familiei AAGES.

Pentru mine este o satisfacție deosebită că cei doi copii ai mei au devenit și ei membri activi ai acestei familii și vor avea grijă, împreună cu toți pe care i-am format de-a lungul anilor, ca AAGES să fie o firmă dinamică care se adaptează la cerințele pieței, chiar să fie lider în anumite domenii, asumându-și responsabilitățile aferente, păstrând și controlul necesar pentru realizarea planurilor.

V-ați gândit la o retragere din funcția de CEO?

Orice început are și un sfârșit, însă cu istoria AAGES SA suntem abia la început.

Pentru ca o firmă să funcționeze bine, un CEO nu este suficient, cum nici ”vechiul” AAGES SRL nu a crescut numai datorită administratorului

Avem o structură de conducere, echipe de specialiști, proiectanți și muncitori cu experiență și ceea ce este foarte important, avem un număr mare de produse diverse care pot fi oferite pentru firmele din toate colțurile lumii.

20170202_145521

Panou de comandă, parte a unei instalații cu comandă numerică

Funcția de CEO oferă atât posibilitatea de a decide ce este important azi, dar și obligația de a selecta și a pregăti persoanele care vor face acest lucru oricând va fi necesar.

Sunt convins că în cazul nostru poziția de CEO va fi ocupată în totdeauna de persoana cea mai potrivită pentru viitorul firmei, în interesul angajaților și a acționarilor deopotrivă.

Care este povestea afacerii ?

Istoria firmei are la bază anii in care am lucrat la Întreprinderea de Piese Radio și Semiconductoare, IPRS București, o pepinieră selectă pentru ingineri in aceea vreme, iar apoi la Institutul de Cercetare pentru Electrotehnică ICPE București.

Având experiența anilor petrecuți la cele două locuri de muncă, sesizând incertitudinile tranziției, la începutul anului 1990 am decis ca următorul loc de muncă mi-l construiesc așa cum cred că trebuie să fie.

Am pornit la drum cu alți nouă colegi din echipa de cercetare-proiectare cu scopul declarat de a ne crea un loc de muncă care poate să ne asigure un trai decent pe termen lung.

Acum, după 26 de ani toți care am pornit la drum suntem in continuare împreună, iar AAGES a devenit o firmă stabilă, cunoscută si apreciată de beneficiarii produselor sale.

Am avut pe parcurs un drum lung, uneori foarte dificil, dar forța echipei și a celor care ni s-au alăturat de-a lungul anilor ne-au ajutat să trecem pe rând prin etapele copilăriei, a adolescenței și să ajungem la maturitatea prezentului.

Istoria AAGES înseamnă viziunea viitorului, perseverență până la încăpățânare în realizare planurilor, corectitudine, sinceritate și respect față de toți care ne-au fost clienți, furnizori sau parteneri.

Am știut întotdeauna că avem de învățat, că nu suntem scutiți de greșeli, dar și faptul că suntem în stare să învățăm, să corectăm greșelile și rezolvând treburile zilnice să găsim timp pentru a plănui viitorul.

Așa am ajuns aici, o etapă firească în istoria noastră, care in viitor va fi scrisă împreună cu acționarii noștri pe care îi așteptăm să ni se alăture.

După o discuție de mai bine de 4 ore cu CEO-ul companiei tragem câteva concluzii referitoare la activitatea acesteia.

Piața de desfacere

Principalii parteneri de afaceri ai companiei sunt firme străine, dat fiind faptul ca 75% din producția companiei este destinată exportului. Dintre acestea Germania este principalul partener, de unde compania, prin recomandarea calității produselor, s-a extins și în țări precum Anglia, Elveția, Finlanda, Suedia, Danemarca, dar și Asia, America de Sud, Statele Unite ale Americii și Rusia.

Produsele

Produsele companiei sunt preponderent destinate industriei auto, care de la sine atestă calitatea acestora, fapt confirmat și de relația cu mai mulți furnizori pretențioși de componente auto.

Domnul Molnár menționează faptul că politica firmei nu este orientată către produse ieftine, deci nu concurează cu segmentul low-end, ci oferă calitatea clasei superioare la prețuri mai bune decât cel al concurenților din acest domeniu.

Gama de produse AAGES acoperă întregul domeniu industrial al încălzirii prin inducție.

Echipamentele AAGES sunt utilizate la topirea metalelor care este de regulă prima etapă în procesul de fabricație, în atelierele de forjă unde se fabrică piesele care ulterior intră în componența mașinilor și echipamenteleor complexe și nu în ultimul rând sunt folosite pentru călirea suprafețelor expuse uzurii, unde industria auto are o pondere deosebită.

Astfel produsele AAGES au o destinație largă și prin dezvoltarea continuă a acestora, segmentul de piață acoperită cu produsele firmei se lărgește continuu.

După operația de călire în instalațiile AAGES, piesele capătă calități superioare, necesare pentru a fi utilizate în industria auto.

20170202_143733

Mostră de piesă călită, pregătită pentru măsurători.

20170202_144601

Instalație de călire cilindrii de laminor, un produs unicat în această parte a Europei.

Acționariatul

Firma a fost fondată de 10 acționari care acum s-au grupat in AAGES HEADINVEST și care deține pachetul majoritar. Toți acești acționari au fost și sunt angajați ai societății, ei fiind cei ce au clădit afacerea, aducând un aport de cunoștințe si experiența businessului. Prin urmare, prezența lor în companie este extrem de valoroasă.

Ca si amenințare din acest punct de vedere am observat că aceste persoane încet se apropie de vârsta pensionării, iar pe termen lung e cert că aceștia trebuie să predea funcțiile unor persoane tinere, bine instruite.

Angajații

În ceea ce privește angajările, domnul Molnár mi-a dezvăluit faptul că toți candidații trec printr-o serie de teste asemenea unei multinaționale, care cuprind teste de inteligentă, de personalitate si de cunoștințe de specialitate. Deși mi-a venit greu să cred acest lucru, odată ce am avut contact cu aceștia mi-am dat seama că in cadrul companiei este multă disciplină, iar oamenii sunt atent aleși. Spre deosebire de percepția generală a unei fabrici, am fost extrem de plăcut surprins că angajații au un vocabular elevat, sunt extrem de pertinenți și, foarte important, respectă regulile impuse de conducere.

Un exemplu ar fi departamentul de proiectare unde este interzis să se vorbească intr-un anumit orar al zilei, respectiv când becul roșu este aprins, pentru a nu deranja colegii cu care împart biroul. Pentru discuțiile în acest interval este amenajată o mică sală de conferințe. Înțeleg că e un lucru nesemnificativ în privirea de ansamblu, însă aceste lucruri minore denotă seriozitatea oamenilor și respectul față de management.

aa1111

Atelierul de proiectare, locul unde se nasc idei și produse noi.

 

20170202_150000

Cu mijloace de calcul moderne, programe de specialitate de ultima oră, proiectarea este exactă si eficientă.

Fac aceste precizări deoarece un personal mulțumit modifică major rezultatele companiei și moralul echipei. Vă sunt cunoscute neamărâtele exemple de fabrici de producție unde atmosfera nu e tocmai una pozitivă, iar personalul nu e deloc „entuziasmat”. Feeling-ul la Aages e cât se poate de corporatist din mai multe puncte de vedere,  iar angajații , la fel ca in cazul unei corporații, sunt mândrii de trofeele adunate în diferite competiții organizate pentru angajati în timpul liber.

20170202_150047

Prin urmare fluxul de personal este foarte mic.

Totuși persistă amenințarea „predării ștafetei” unde personalul cu vechime, supracalificat și prezent în acționariat se retrage inevitabil și este urmat de o generație mai tânără, fără miză în companie și absolvenți ai unui sistem de învățământ actual.

Totuși faptul că AAGES se listează la bursă, poate fi un pas important în fidelizarea si responsabilizarea angajaților, care în situația în care vor fi recompensați cu acțiuni gratuite ar fi direct interesați de rezultatele companiei și soarta acesteia. Deși dansul nu a făcut această mențiune, caracterul strateg al domnului Molnár mi-a dat de bănuit că acest lucru e vizat în perioada de după listare.

Consiliul de Administrație

 • dr.ing. Kolozsvary Zoltan, expert în știința și ingineria materialelor, cu o vastă experiență internațională, membru al secției de Știința Materialelor a Academiei de Științe a Ungariei;Membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România, , membru de onoare al Asociației de Metalurgie a Rusie printre altele, expert al Comisiei Europene în probleme de știința materialelor și ingineria suprafețelor, profesor la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș (materiale moderne și știința suprafețelor)
 • Savu Lucian– Dorel , doctor în științe economice, conferențiar universitar doctor la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, fost director general a Finațelor Publice Mureș
 • Törzsök SandorLászló, expert management proiect/expert FIDIC/revendicări, șef departament UIP Sc Aquaserv SA Tg. Mureș
 • Doki Tibor, director comercial, membru în colegiul de conducere al Camerei de Comerț și Industrie Mureș
 • Molnár Gábor, director general, care ocupă și funcția de CEO al companiei

Cercetare și dezvoltare

De menționat aici este proiectul Biolev, un proiect care are la bază o instalație flexibilă pentru topire și tratare termică în câmp de curenți de inducție a aliajelor ușoare, biocompatibile, în condiții de puritate avansată.

a111111

Instalația experimentală unde metalul topit „ plutește în aer”

Acest proiect este desfășurat în parteneriat cu Universitatea Politehnică din București și Universitatea de Medicină și Farmacie din Tg. Mureș. Cele doua instituții atestă importanța proiectului care ar putea avea implicații majore în domeniul medical.

Scopul este de a produce o instalație care produce aliaje biocompatibile din Calciu si Magneziu care ar putea substitui protezele din titan, având marele avantaj că aceste aliaje ar fi absorbite de corpul uman spre deosebire de materialele permanente precum titanul amintit.

20170202_155733

Proiectul e in stadiul de testare in cadrul UMF Târgu Mureș.

Puncte tari

Puncte slabe
 • Experiență de peste 25 de ani
 • Peste 140 de angajați cu o pregătire profesională solidă
 • Diversitatea produselor care acoperă domeniile principale de aplicații ale încălzirii prin inducție.
 • Extinderea geografică a pieței de desfacere.
 • Structura integrală a grupului de firme AAGES care oferă o flexibilitate și eficiență sporită față de concurenți.
 • Orinetarea către produse care integrează tehnică de calcul și elemente de un grad ridicat de automatizare.
 • Activitatea de dezvoltare anticipativă.
 • Structura organizatorică adecvată activității desfășurate cu distribuirea responsabilităților.
 • Societatea intră în etapa în care generațiile se schimbă
 • Amplasare într-o zonă cu insfrastructură insuficientă pentru legături internaționale.
 • Formarea personalului se face sub presiunea activităților curente.

Oportunități

Amenințări
 • Nevoie de automatizare va asigura o cerere a produselor pe viitor
 • Beneficiază in cazul unei aprecieri a cursului Euro – Ron
 • Tendințe de modernizare a proceselor tehnologice pe piețele din țări în dezvoltare unde produsele AAGES oferă un raport optim de preț/performanță.
 • Preocupare constantă din partea firmelor concurente de vârf de a reduce costurile generând oprortunități de subfurnizare pentru AAGES.
 • Implicare în domenii noi unde produsele AAGES susțin aplicații biomedicale, fabricarea de componente pentru generatoare eoliene, surse de curent pentru electromagneții acceleratorului de particule din Germania etc.
 • Nevoia perpetuă de inovare
 • Costuri ridicate de cercetare
 • Concurenta care se dezvoltă in continuu
 • Dificultatea în asigurarea forței de muncă calificate în cazul unei extinderi semnificative a activității

Accesati prospectul de listare aici

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partenerii nostri